Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prodávám rozestavěnou nemovitost přes realitní kancelář RK, se kterou jsem podepsala zprostředkovatelskou smlouvu o mém výhradním zastoupení při prodeji nemovitosti a jejich vyvíjení činnosti směřující k prodeji. Smlouvu mám uzavřenou do 30.4.2018 a následně dalších 6 měsíců nesmí být nemovitost prodána žádnému zájemci, kterého RK našla.

RK sehnala zájemce (již v prosinci 2017), který měl o nemovitost vážný zájem, ale RK požadovala podepsání rezervační smlouvy s tím, že zájemce kupuje hrubou stavbu se zastřešením a do měsíce má uhradit plnou cenu. V době požadovaného podpisu rezervační smlouvy byla postavena pouze základová deska, úhrada kupní ceny měla proběhnout cca měsíc před plánovaným dokončením hrubé stavby se zastřešením, tzn. na pozemku by stále nestála stavba v rozsahu specifikovaném ve smlouvě, ale jen její část a současně v rezervační smlouvě nebyl uveden ani žádný termín dokončení hrubé stavby se zastřešením. Zájemce samozřejmě s touto formou rezervační smlouvy nesouhlasil. Mne RK chybně informovala, že zájemce prozatím nemá finance (jedná o poskytnutí hypotéčního úvěru). Chybu v rezervační smlouvě považuji za zcela zásadní a domnívám se, že žádná hypotéční banka by neposkytla úvěr na stavbu, která ve skutečnosti ještě nestojí a ani není garantováno, kdy bude dokončena. Nepovažuji tímto jednání RK za činnost směřující k prodeji nemovitosti. Mám stále povinnost řídit se zprostředkovatelskou smlouvou i když RK jednala chybně, v neprospěch prodeje nemovitosti? Jakým způsobem RK ručí za správnost jimi vyhotovenými návrhy smluv směřujících k prodeji nemovitosti? Uvedený zájemce mne kontaktoval, o nemovitost má vážný zájem. RK se brání tím, že nevznesl svůj protinávrh rezervační smlouvy písemně. Je to nutné? Děkuji, Danuše

ODPOVĚĎ:
Bylo by nutné posoudit také samotnou zprostředkovatelskou smlouvu. Nicméně předmětem zprostředkovatelské smlouvy je vyhledání kupce a zprostředkování prodeje, kdy by RK měla mít nárok na provizi i v případě, že prodávající uzavře kupní smlouvu po skončení doby účinnosti zprostředkovatelské smlouvy se zájemcem, kterého RK vyhledala.
Dle ust. § 2454 platí, že právu zprostředkovatele na provizi není na újmu, byla-li smlouva, k níž se vztahovala činnost zprostředkovatele, uzavřena nebo splněna až po zániku závazku ze zprostředkovatelské smlouvy.
Pokud tedy zprostředkovatelský smlouva stanoví, že můžete s vyhledaným zájemcem uzavřít smlouvu až po 6 měsících, pak pokud s ním kupní smlouvu uzavřete do této doby, budete muset uhradit RK také sjednanou provizi.
Obecně by mohla vzniknout nesprávným postupem RK odpovědnost za škodu. Reálně Vám však žádná škoda doposud nevznikla.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ručí realitní kancelář za správnost údajů rezervační smlouvy a přesnost informací v ní uvedených?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.