Počet stránek ve webu: 43.143

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dá se odstoupit od rezervační smlouvy, aby došlo tím k navrácení rezervační zálohy (120.000 Kč). Situace proč nyní chci odstoupit vznikla nyní tak, že jsem se rozhodl pro koupi nemovitosti. Cena nemovitosti je 2.495.000 Kč, (120.000 Kč zálohy by se odečetla od kupní ceny bytu po dokončení koupě).

Vše již bylo skoro vyřízené a došlo k bankovnímu odhadu nemovitosti, který z původních 2.495.000 Kč odhadl nemovitost na maximálně 2.300.000 Kč, což je tedy cca o 200.000 Kč méně. Těch již zmiňovaných 200.000 Kč musím tedy zaplatit buď ze svého, nebo si vzít na tu částku další úvěr, který mě zvedne celkový měsíční náklad. S majiteli nemovitosti jsem to již konzultoval, zda bychom se třeba nemohli dohodnout na vrácení 50% zálohy, ale odmítají. Dá se díky této vzniklé skutečnosti odstoupit s právem na vrácení zalohy? Popř. mám nějaké jiné možnosti? Předem velmi děkuji za odpověď. Arnošt

ODPOVĚĎ:
Důvod, který uvádíte, bohužel není možné využít pro odstoupení od smlouvy. Odstoupit z tohoto důvodu by bylo možné pouze v případě, že by tak bylo sjednáno v rezervační smlouvě, což zjevně nebylo.
Obecná zásada občanského práva stanoví, že smlouvy se mají dodržovat, není možné proto bez důvodu odstoupit od smlouvy, pokud to sama smlouva nebo zákon neumožňuje. V tomto případě je tedy nutné buď koupit nemovitost, nebo počítat s tím, že přijdete o uhrazenou zálohu.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Důvody pro odstoupení od rezervační smlouvy - nízký odhad, nízká odhadní cena stanovená odhadcem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.