Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V listopadu 2016 jsem si založil účet na internetové seznamce (singleflirt.cz), kde jsem si zaplatil VIP členství. Bohužel pod tímto e-mailem, který jsem nepoužíval, a navíc jsem si nepřečetl podmínky, kde se píše, že služba je automaticky prodlužována. Ačkoli jsem ji dále nevyužíval, byl mi přičítán další a další dluh.

Když jsem se po roce a půl podíval na tento e-mail, požadovali po mě již 6.000 Kč. Nyní mi píše i vymahačská společnost z Německa, abych zaplatil částku 400 euro, jinak že bude vymáhána soudně. Seznamku provozuje společnost Dateyard, která má sídlo ve Švýcarsku, a která už se mnou vůbec nekomunikuje. Děkuji, Aleš

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě je třeba uvést, že platí obecná zásada, že smlouvy mají být dodržovány. Vy jste registrací uzavřel smlouvu, na základě které jste se zavázal hradit měsíční platbu za užívání seznamky, a to i když jste ji dlouhodobě nevyužíval. Obecně tedy platí, že byste měl smlouvu plnit, tzn, také uhradit poplatek. Je však možné, že by takto koncipovaná smlouva byla v případě sporu posouzena jako neplatná z důvodu nerovnováhy práv a povinností mezi stranami, příp. také z důvodu neočekávaného ustanovení o automatickém prodlužování, pokud se nabídka jevila jako jednoměsíční.
Dále je třeba uvést, že pro samotné podání žaloby by provozovatel seznamky musel znát Vaše údaje, tj. jméno a příjmení, adresu, případně datum narození či rodné číslo. Předpokládám, že jste tyto údaje při registraci neposkytl. Pokud nikoliv fakticky by v takovém případě ani nebylo možné podat žalobu. O tom, že provozovatel nezná Vaše údaje svědčí i to, že s Vámi komunikuje pouze emailem a doposud Vám nedorazila žádný výzva poštou.
Domnívám se, že v praxi provozovatel seznamky poplatek soudně nevymáhá a že naopak spoléhá na to, že většina zákazníků mu pod hrozbou soudního řízení částku raději uhradí.
Pokud by však provozovatel seznamky znal Vaše údaje a podal žalobu k soudu, pak by oprávněnost nároku závisela pouze na posouzení soudu.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání poplatek internetové seznamky singleflirt.cz od Dateyard za seznamovací služby
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.