Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se Vás zeptal, zda Vám přijde v pořádku ustanovení 11.2.1 všeobecných podmínek poskytovatele internetových služeb Laznet (http://www.laznet.cz/facades/laznet/soubory/VOP-Laznet_2017.pdf), kde je uvedeno, že: "výpovědní doba činí tři měsíce a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla výpověď doručena druhé straně."

Domnívám se, že dle paragrafu 63 odstavce 1 bodu g) Zákona o elektronických komunikacích nesmí výpovědní doba překročit třicet dní a dále, že začíná běžet ode dne následujícího po dni doručení výpovědi. O tomto jsem byl ujištěn také pracovníkem ČTÚ. Děkuji a přeji příjemný den, Adolf.

ODPOVĚĎ:
Vámi zmiňovaný odst. 11.2.1 všeobecných obchodních podmínek lze skutečně považovat za odporující platné právní úpravě. Tomu ostatně napovídá i fakt, že předmětné všeobecné obchodní podmínky pocházejí z roku 2016, tedy z doby, kdy nebyla maximální délka výpovědní doby v zákoně o elektronických komunikacích ještě zakotvena.
Dle § 63/1 písm. g) zákona o elektronických komunikacích musí být ve smlouvě o poskytování veřejně dostupné služby elektronických komunikací nebo připojení k veřejné komunikační síti uvedena vždy (mimo jiné) doba, na kterou je smlouva uzavřena, a výpovědní doba, která nesmí překročit 30 dnů, přičemž tato informace musí být podána srozumitelným, úplným a snadno přístupným způsobem.

Na tomto místě je nutné poukázat rovněž na § 63/11 zákona o elektronických komunikacích, dle něhož platí, že:
- smlouvu o poskytování veřejně dostupné služby elektronických komunikací nebo připojení k veřejné komunikační síti uzavřenou se spotřebitelem na dobu určitou je možné vypovědět za podmínek uplatňovaných podnikatelem poskytujícím veřejně dostupnou službu elektronických komunikací nebo zajišťujícím připojení k veřejné komunikační síti,
- smlouvu o poskytování veřejně dostupné služby elektronických komunikací nebo připojení k veřejné komunikační síti uzavřenou se spotřebitelem na dobu neurčitou je možné vypovědět podle § 63/1 písm. g) a h) zákona o elektronických komunikacích a v souladu s § 63/1 písm. p) zákona o elektronických komunikacích.

Na tomto místě nicméně upozorňuji, že výše uvedené rozdělení § 63/11 zákona o elektronických komunikacích je pouze mým odhadem. Toto ustanovení je totiž formulováno značně nejasným způsobem, který umožňuje vícerý výklad (shora proto uvádím vlastní interpretaci dotčeného ustanovení, která mi připadá logická).

Dle § 63/5 a 8 zákona o elektronických komunikacích dále platí, že:
- ČTÚ může podnikateli poskytujícímu veřejně dostupnou službu elektronických komunikací nebo zajišťujícímu připojení k veřejné komunikační síti uložit rozhodnutím, aby provedl změnu smlouvy nebo jejího zveřejněného návrhu pro veřejně dostupnou službu elektronických komunikací nebo pro zajištění připojení k veřejné komunikační síti, jsou-li v rozporu s tímto zákonem nebo prováděcími právními předpisy k tomuto zákonu nebo v rozporu se zákonem obsahujícím pravidla ochrany spotřebitele, a to z důvodu nekalých, klamavých nebo agresivních obchodních praktik nebo z důvodu diskriminace spotřebitele,
- smluvní ujednání, která by obsahovala takové podmínky a postupy pro ukončení smlouvy, které jsou odrazující od změny poskytovatele služeb elektronických komunikací, jsou neplatná.

V této věci se proto můžete obrátit na ČTÚ s podnětem ke zjednání nápravy předmětných všeobecných obchodních podmínek.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 127/2005 Sb. , o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích)


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak je dlouhá výpovědní lhůta na poskytování internetu?
  • Kolik dní, týdnů, měsíců může být maximálně výpovědní lhůta na posytování internetu?
  • Výpověď smlouvy o poskytování internetu od Laznet - kolik měsíců je výpovědní lhůta za zákona?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.