Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako firma jsme měli zapůjčený vůz od jiné firmy na dlouhodobější pronájem (asi 3-4 měsíce). Ve smlouvě bylo ustanovení, že při nedodržení servisního intervalu daného výrobcem vozu (výměna oleje) a event. ztrátě záruky, nám může být účtována pokuta až do ceny vozu. K této situaci bohužel došlo, byť nám autorizovaný servis 2x prohlídku zrušil, jistý díl viny neseme.

Zápujčitel tvrdí, že o záruku díky tomu opravdu přišel a naúčtoval nám pokutu v ceně auta (450.000 Kč). Přitom se nejednalo o nový vůz a pokud opravdu výrobce záruku sebral, tak se jednalo asi o 5 měsíců. Jsme připraveni nějakou pokutu uhradit, ale zaplatit auto nám nepřijde adekvátní. Domníváme se, že případný soudce bude požadovat vyčíslení skutečně způsobené škody a újmy. Jaký je Váš názor prosím? Děkuji Alan

ODPOVĚĎ:
Dle Vašeho popisu a zejména s ohledem na to, že vlastník vozidla mohl přijít o cca 5 měsíců záruční doby, se domnívám, že takováto smluvní pokuta je nepřiměřeně vysoká.
Dle ust. § 2051 občanského zákoníku platí, že nepřiměřeně vysokou smluvní pokutu může soud na návrh dlužníka snížit s přihlédnutím k hodnotě a významu zajišťované povinnosti až do výše škody vzniklé do doby rozhodnutí porušením té povinnosti, na kterou se vztahuje smluvní pokuta. K náhradě škody, vznikne-li na ni později právo, je poškozený oprávněn do výše smluvní pokuty.
To znamená, že skutečně by bylo možné smluvní pokutu snížit až do výše skutečné škody. Doporučuji se s vlastníkem vozidla domluvit na rozumné částce, která by byla přijatelná pro obě strany. Pokud by k dohodě nedošlo, bylo by nutné věc řešit soudní cestou u věcně a místně příslušného soudu.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Maximální výše pokuty za nedodržení servisních prohlídek zapůjčeného auta, automobilu, vozidla, dodávky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.