Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10/2017 jsem investoval do fondu https://www.smartmoney.financial/cz/ částku 70.000 Kč v bitcoinech, tedy BTC. Mělo být kolektivně investováno do ověřených projektů se ziskem 5% a více. Bitcoiny jsem přeposlal na jejich peněženku a vybral investici do 2 projektů. 12/2017 už zhodnocení snížili na 3 %.

2/2018 jeden projekt zanikl a druhý vyplácí cca 3 %. Chtěl jsem ukončit činnost v tomto fondu a žádal o vyplacení investované částky poníženou o už vyplacené zhodnocení. Chtěl bych se zeptat, jestli mám nějakou šanci se dostat zpět k penězům. Jsem v kontaktu s jedním z tohoto fondu, znám skutečné jméno. Děkuji, Dominik

ODPOVĚĎ:
Domoci se vrácení Vámi vynaložené částky bude z právního hlediska dosti obtížné či takřka nemožné.
První problém tkví ve skutečnosti, že bitcoiny nejsou v České republice platnou právní úpravou téměř regulovány (o virtuální měně se zmiňuje pouze několik právních předpisů, komplexní právní úprava však chybí).
Bitcoiny nejsou ani bezhotovostními peněžními prostředky, ani elektronickými penězi (tak, jak je chápe platná právní úprava). Nákup či prodej bitcoinů na vlastní účet není žádnou ze zákonem vymezených platebních služeb (platební službou není ani zaslání bitcoinů jinému uživateli protokolu, popřípadě „vedení účtu v bitcoinech“, kdy za vlastníka bitcoinů spravuje jeho bitcoiny jiná osoba například v rámci tzv. virtuální peněženky), nejedná se ani o bezhotovostní obchod s cizí měnou. Jelikož bitcoiny nemají povahu cenného papíru, nelze je zařadit ani do kategorie investičních nástrojů.
Právní úpravě naopak podléhá obchodování s deriváty na bitcoiny, správa fondu investujícího do bitcoinů a provádění platebních transakcí v souvislosti s organizací obchodů s bitcoiny.
Z Vámi odkazovaných internetových stránek jsem vyrozuměl, že za předmětnou finanční aktivitou nestojí jeden konkrétní subjekt (fyzická či právnická osoba), nýbrž se jedná do jisté míry o spontánní aktivitu skupiny lidí se stejným záměrem. Tato skutečnost hraje ve Vašem případě klíčovou roli. Neexistuje-li žádný konkrétní provozovatel, resp. poskytovatel služeb, přičemž navíc neznáte ani totožnost všech členů předmětné skupiny, je tím právní vymahatelnost vrácení Vámi vynaložených peněz prakticky vyloučena (není samozřejmě možné domáhat se vrácení peněz po osobě, kterou nejsem schopen označit).
Přestože to z dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že s provozovateli předmětných internetových stránek jste neuzavřel žádnou smlouvu, v jejímž rámci by byla dohodnuta pravidla investování.
Z Vámi odkazovaných internetových stránek jsem nabyl dojmu, že lidé, kteří prostřednictvím těchto internetových stránek investují, se snaží vyhnout státní kontrole těchto aktivit, resp. se snaží pohybovat se ve finančním světě mimo regulované oblasti. Z tohoto důvodu se můžete na provozovatele předmětných internetových stránek obrátit s předžalobní výzvou, v jejímž rámci se budete domáhat vrácení Vámi investovaných peněz. Tuto výzvu Vám doporučuji připravit s pomocí advokáta:
www.advokatikomora.cz
Lze předpokládat, že předžalobní výzva, psaná na hlavičkovém papíře advokátní kanceláře (a doplněná kopií plné moci, kterou advokátní kanceláři udělíte) zapůsobí na provozovatele předmětných internetových stránek mocnějším dojmem, než kdybyste si tuto výzvu připravoval sám.
V předžalobní výzvě můžete rovněž zmínit, že jste připraven předat celou věc Policii ČR, popřípadě České národní bance (jako dozorovému orgánu nad finančními aktivitami) :
http://www.cnb.cz/cs/index.html


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Snížení slíbeného výnosu z investice do fondu - legálnost postupu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.