Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj přítel v srpnu 2017 u Moneta banky splatil předčasně hypotéku a zaplatil pokutu cca 110.000 Kč. Zajímal se o to, jak by mu mohla být pokuta prominuta. Bylo mu řečeno, že pokud si vezme u banky novou hypotéku, mohla by mu být alespoň část pokuty vrácena, ale musí to být již před splacením původní hypotéky.

Což teda nestihl, ale novou hypotéku si vzal v prosinci 2017 a zadal reklamaci ohledně vrácení pokuty, která mu byla bohužel zamítnuta. Chci se zeptat, jestli by měl ještě nějakou šanci na vrácení pokuty? Ještě jednou se odvolat? Tu nejdůležitější podmínku, aby si vzal u Monety novou hypotéku, splnil. Děkuji, Zlata.

ODPOVĚĎ:
Přestože to z dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že Váš přítel uzavřel původní smlouvu o hypotečním úvěru před 1. 12. 2016, tedy ještě před nabytím účinnosti nyní platného zákona o spotřebitelském úvěru.
V souvislosti se shora uvedeným nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že pravidla pro předčasné splácení spotřebitelských úvěrů (včetně úvěrů hypotečních) jsou zakotvena v § 117 zákona o spotřebitelském úvěru. Tato nová pravidla jsou za určitých okolností vztažitelná rovněž na smlouvy o hypotečních úvěrech, které byly uzavřeny před 1. 12. 2016. Konkrétně dle § 167 zákona o spotřebitelském úvěru platí, že ustanovení tohoto zákona upravující předčasné splacení spotřebitelského úvěru na bydlení se použijí i na smlouvy o spotřebitelském úvěru na bydlení uzavřené přede dnem 1. 12. 2016 s:
a/ pevnou zápůjční úrokovou sazbou ode dne, kdy po dni 1. 12. 2016 započalo běžet nové období, pro které byla stanovena pevná zápůjční úroková sazba (tzv. fixace), nebo
b/ variabilní zápůjční úrokovou sazbou ode dne 1. 12. 2016.

Vašemu příteli proto doporučuji v první řadě ověřit, zda nebyla „nová pravidla“ (tedy pravidla pro předčasné splácení) použitelná rovněž pro jeho smlouvu o hypotečním úvěru.
Pokud se původní smlouva o hypotečním úvěru Vašeho přítele řídila pouze „starými pravidly“, bude vše záviset prakticky výhradně na dobré vůli banky. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že výše smluvní pokuty za předčasnou splátku byla Vaším přítelem s bankou sjednána ve smlouvě, tzn. že za splnění ujednaných podmínek skutečně vznikl bance na zaplacení smluvní pokuty právní nárok.
Zda bude banka ochotna se svého nároku na smluvní pokutu zcela či částečně vzdát, resp. již uhrazenou pokutu Vašemu příteli zcela či částečně vrátit, záleží pouze na jejím uvážení. Pokud takový postup banka podmínila tím, že si Váš přítel vezme do určité doby novou hypotéku, přičemž Váš přítel tuto podmínku dodržel jen zčásti (neboť novou hypotéku si vzal opožděně), lze Vašemu příteli doporučit pokusit se s bankou dohodnout na vstřícném kroku z její strany. Nebude-li však banka ochotna Vašemu příteli smluvní pokutu zcela či zčásti vrátit, nebude mít Váš přítel prakticky šanci se těchto peněz domoci (neboť smluvní pokutu uhradil bance zcela v souladu se smlouvou o hypotečním úvěru, tzn. že postup banky byl oprávněný).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 257/2016 Sb. , o spotřebitelském úvěru


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prominutí pokuty za předčasné splacení hypotéky, hypotečního úvěru u Moneta money bank
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.