Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Může mi obec, ve které mám dům po rodičích a kde nikdo nebydlí (navštívím dům několikrát do roka za účelem údržby – vzdálenost od mého trvalého bydliště 250 km) určit paušální částku za stočné ve výši 35 m3 (krát sazba 23 Kč) za rok (kanalizace je OU) i když odběr vody mám za rok 10 m3 dle fa VaK. Prý je to dáno vyhláškou pro všechny chalupáře. Děkuji, Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Přestože pro provedení důkladnější právní analýzy by bylo nutné znát více podrobností, domnívám se, že Vámi popsaný postup obce protiprávní být nemusí. V této souvislosti upozorňuji na § 20/1 zákona o vodovodech a kanalizacích, dle něhož má stočné jednosložkovou nebo dvousložkovou formu, přičemž:
- jednosložková forma je součinem ceny podle cenových předpisů a množství vypouštěných odpadních vod a srážkových vod (podle § 19 zákona o vodovodech a kanalizacích),
- dvousložková forma obsahuje složku, která je součinem ceny podle cenových předpisů a množství vypouštěných odpadních vod a srážkových vod a pevnou složku stanovenou v závislosti na profilu přípojky nebo ročního množství odebrané vody.

Stočné se hradí v jednosložkové formě, pokud obec nestanoví obecně závaznou vyhláškou úhradu stočného ve dvousložkové formě, včetně druhu stanovení pevné složky. Způsob výpočtu pevné složky stočného je pak stanoven prováděcím právním předpisem, kterým je vyhláška Ministerstva zemědělství č. 428/2001 Sb. (konkr. její část čtrnáctá, tzn. § 32 a násl.).

Pomocně lze v této souvislosti využít též Metodický pokyn Ministerstva zemědělství "Pravidla pro stanovení výše vodného a stočného k § 36 odst. 5 a 7 zákona č. 274/2001 Sb." č. 24 142/2003-6000, ze dne 1. 7. 2003, který je však určen pouze vodoprávním úřadům, krajským úřadům a Ministerstvu zemědělství.

Dle § 36/5 zákona o vodovodech a kanalizacích je vlastník kanalizace, popř. její provozovatel, povinen každoročně nejpozději do 30. června kalendářního roku zveřejnit úplné informace o celkovém vyúčtování všech položek výpočtu ceny podle cenových předpisů pro stočné v předchozím kalendářním roce. Vykázaný rozdíl musí být zdůvodněn.

Pro zjištění, zda ve Vašem případě obec postupovala v souladu se shora citovanými ustanoveními zákona o vodovodech a kanalizacích Vám lze doporučit obrátit se na obec a ve smyslu § 20/8 zákona o vodovodech a kanalizacích se zde dožadovat předložení výpočtu ceny pro účtované stočné.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpočet pevné složky stočného - jaký zákon, paragraf, § toto upravuje?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.