Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

9.3.2018 v 15:40 jsem přijal telefonický hovor z čísla 477754452. Byly mě nabídnuty služby, které by pro mě zajišťovaly průběžné informace o slevách různého zboží. V tom okamžiku jsem si neuvědomil, že by se mohlo jednat o „smlouvu na dálku“. Dotyčné osobě jsem sdělil kromě jména svou internetovou adresu, telefonní číslo i bytovou adresu.

Až několik dní poté náhodně na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce
http://www.szpi.gov.cz/clanek/na-co-si-dat-pozor-pri-nakupu-pres-telefon-telemarketingu.aspx?q=JmNobnVtPTEmaGw9ZGlzdGFuxI1uw60gc21sb3V2YQ%3d%3d
jsem zjistil, že by se mohlo jednat o nekalé obchodní praktiky – uzavření distanční smlouvy. Přes internetový vyhledávač jsem následně zjistil, že se jedná o telefonní číslo z Ústí nad Labem, které uživatelé internetu označují jako riskantní, nabízející různé služby formou telefonního hovoru. Na výše uvedených stránkách SZPI je též upozornění: Připomínáme, že jako spotřebitel máte právo odstoupit od smlouvy do 14 dní od převzetí první zásilky zboží v rámci uzavřené smlouvy a to bez udání důvodu. S ukončením smlouvy však neotálejte, vyhnete se tak nepříjemnostem plynoucím z případného prodlení. Prosím v této souvislosti o radu, jak postupovat, abych od (zřejmě uzavřené) smlouvy mohl co nejdříve odstoupit. Poznámka: Platba na dva roky ve výši 300 Kč, kterou jsem poukázal dne 18.3.2018 na příslušný účet, bude zřejmě zaúčtována v pondělí 19.3.2018. Děkuji, Vilém

ODPOVĚĎ:
Společnosti doporučujeme zaslat co nejdříve doporučený dopis, ve kterém uveďte, že jste byl uveden v omyl ohledně telefonátu, a že máte za to, že žádná smlouva nebyla uzavřena. Dále uveďte, že z důvodu jistoty však odstupujete od smlouvy, pokud byla po telefonu, tj. distančním způsobem uzavřena. Uveďte také číslo účtu, na které chcete vrátit zaplacenou částku.
V tomto případě by Vám měly být poskytovány dle smlouvy služby, tj. nikoliv zboží. V takovém případě máte možnost odstoupit do 14 dní od uzavření smlouvy, tj. nejpozději 23.3.2013. Odstoupení tedy zašlete tak, aby bylo doručeno nejpozději druhý den.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nekalá obchodní praktika - smlouva na dálku uzavřená distančním způsobem
  • Odstoupení od smlouvy uzavřené na dálku distančním způsobem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.