Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bezdětná teta má dva bratry a každý z nich dvě děti. Má ve vlastnictví byt, který se rozhodla předat za příspěvek k důchodu. Její bratři o byt nemají zájem, dohodli jsme se, že všichni čtyři synovci a neteře bychom se jí složili. Podmínky jsou, že bude doživotně dostávat od každého z nás měsíční rentu.

  A to i v případě, že již zde nebude bydlet, např. se rozhodne jít do nějakého zaopatřovacího ústavu. Na každého z nás by pak přešlo 25% vlastnictví bytu. Jaký typ smlouvy bychom měli v tomto případě zvolit a jaké situace bychom měli ve smlouvě pokrýt? Např. jakým způsobem např. vynutit přednostní možnost nákupu bytu některým ze zbylých členů před prodejem někomu dalšímu? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Danou situaci nejlépe ošetříte smlouvou o smlouvě budoucí kupní nebo darovací. Realizace takové smlouvy je vynutitelná případně i soudně, pokud by se kdokoliv ze stran rozhodl finální kupní či darovací smlouvu nakonec neuzavřít. V této smlouvě musíte zejména stanovit podmínku, tedy co musí nastat, aby se přistoupilo k darovací či kupní smlouvě (odstěhování tety, apod...), v jaké lhůtě musí být smlouva uzavřena, sankce za neuzavření, povinnost nabídnout dalším smluvním stranám, apod. Jelikož smlouva o smlouvě budoucí je smluvním typem, který není detailně zákonem popsán, můžete v ní ošetřit prakticky co chcete a sjednat v ní vše, co Vás napadne, že bude v budoucnu s ohledem na znalost smluvních stran problémové.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.