Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Babička žila sama a neměla jsem přehled o jejich právních vztazích s dodavateli elektřiny a plynu. Po její smrti mi byt zpřístupnil majitel bytu, jelikož klíče zůstaly v depozitu nemocnice, abych se podívala u jakých společnostech je sjednán dodej plynu a elektřiny. Smlouvy jsem našla a všem společnostem jsem zaslala vyrozumění o úmrtí klienta a v příloze úmrtní list a fotografie měřidel s konečným stavem.

Jedna z těchto společností mi stále uvádí, že mám povinnost za ní platit sjednané zálohy do té doby, než bude sjednán přepis s novým dodavatelem, který si sjedná majitel bytu na svou osobu. Této společnosti jsem odpověděla, že všechny smluvní vztahy dnem úmrtím nebo vyrozuměním společnosti končí a domnívám se, že i jako jediný dědic nemám vůči jejich společnosti žádné povinnosti či závazky. I přes tento argument po mě vyžadují platit zálohy. Prosím o radu, jak mám v tomto případě postupovat. Žádala jsem je o provedení vyúčtování a následný přeplatek či nedoplatek zaslat státem pověřenému notáři k dědickému řízení. Ostatní společnosti můj návrh akceptovali a žádné další zálohy nepožadují či naopak ruší sankcí poplatky za nezaplacené platby. Děkuji, Renata

ODPOVĚĎ:
Dle zákona platí, že smrtí dlužníka (v tomto případě Vaše babička) povinnost nezanikne, ledaže jejím obsahem bylo plnění, které mělo být provedeno osobně dlužníkem. Obecně tedy bude platit, že smlouva smrtí nezanikla.

Ve smlouvě je možné sjednat odlišnou úpravu s tím, že smrtí zákazníka by smlouva zanikla. Bylo by tedy nutné smlouvu a obchodní podmínky řádně pročíst, zda se smrtí zákazníka počítají, či nikoliv.

Doporučujeme tedy se domluvit s majitelem bytu, aby energie přehlásil.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nástup dědice do smluvních vztahů zemřelého zůstavitele - smlouvy na odběr energií
  • Placení záloh na odběr energií, vody (vodné, stočné) za zemřelou osobu, zemřelého odběratele do doby vyřízení dědictví, do ukončení dědického řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.