Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Topenářská firma, která mi 2016/2017 při rekonstrukci domu prováděla instalatérské a topenářské práce mi vystavila zálohovou fakturu na práci a materiál, tu jsem ihned zaplatila a pak mi v 7/2017 doložili konečnou fakturu. Když jsem ji večer chtěla přes internetové bankovnictví zaplatit, zjistila jsem, že má splatnost do 6.2.2017 a že za každý den prodlení naskakuje penále ve výši 0,5%.

Ihned jsem kontaktovala majitele firmy, že je faktura po splatnosti a od té doby se dohadujeme, co s tím. On mi odmítá vystavit potvrzení, že mi dodal fakturu po splatnosti a tím se na mě nevztahují penále, já jsem tu fakturu zatím neuhradila. Žádná smlouva o dílo s majitelem firmy sepsána nebyla, na konkrétní částce za práci jsme se nedohodli, jen přibližně na kolik to vyjde, jde o starý dům, kde nelze předem odhadnout co vše bude potřeba udělat. S částkou konečné faktury souhlasím, jen mi jde o to penále za platbu po splatnosti. Poraďte mi, prosím, jak mám postupovat, mohu fakturu uhradit bez penále? Děkuji, Hana.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě bude možné argumentovat chybou v psaní s tím, že splatnost má být zjevně 6.2.2018. Společnost samozřejmě kdykoliv mohla fakturu stornovat a vystavit novou se správným datem splatnosti. Pokud ji uhradíte, neměla by tedy společnost požadovat penále od února 2017. Doporučujeme tedy uhradit fakturu, kdy v poznámce uveďte, že platíte jistotu a skutečně fakturovanou částku. Rovněž společnosti zašlete dopis, ve kterém uvedete, že jste zaplatili vyfakturované částky s tím, že byla vystavena chybná faktura a není možné souhlasit s nesprávným datem splatnosti.
Bylo by vhodné zajistit si písemné vyjádření protistrany nebo získat jiný důkaz o tom, že protistrana o nesprávném vystavení data splastnosti ví a že po Vás nebude neoprávněně penále požadovat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nárok zhotovitele na penále z nezaplacení faktury včas - faktura vystavena s datem po splatnosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.