Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2012 jsem si vzal půjčku u nebankovní společnosti na 400.000 Kč. Splácel jsem řádně a včas i když úrok stoupl po dvou letech na 14%. Momentálně se snažím předčasně vyplatit - důvodem je nucený prodej nemovitosti která slouží jako zástava. V rámci vypořádání jsem dostal tři pokuty - každá za 10% z půjčené částky.

1) nedoložení účelovosti úvěru
2) nedoložení dokladu o zřízení trvalého příkazu ke splátkám
3) nedoložení potvrzení o zaplacení daní
V OP je to uvedeno, no já jsem to opomněl. Dle mého nemají tyto na průběh standardního průběhu úvěru žádný vliv. Moje otázka zní, zda je v pořádku, že poskytovatel půjčky ukládá pokutu 5 let od nesplnění požadavku, a to bez jakéhokoli předchozího upozornění - tedy zda nějaké upozornění je zákonně nutné nebo ne. Úvěr je na 15 let, takže by mi teoreticky po 15 letech mohli říct, že ji, dlužím 120.000 Kč? Děkuji, Jiří

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda se jedná o spotřebitelský, nebo podnikatelský úvěr. Předpokládám však, že se bude jednat o spotřebitelský úvěr. Pro podnikatele neexistují velká omezení a v zásadě byste byl povinen plnit, co bylo sjednáno, tedy i smluvní pokuty.
V případě spotřebitelského úvěru bude nejprve nutné nutné posoudit, kde je smluvní pokuta upravena. Pokud smluvní pokuta je upravena pouze v obchodních podmínkách, pak je sjednána neplatně. Smluvní pokuta musí být upravena přímo v samotném textu smlouvy.
Jako další by bylo nutné posoudit úpravu promlčení. Po 5 letech již nejspíše došlo k promlčení. Nicméně je možné sjednat i delší promlčecí dobu, až v délce 10 let, pokud se Vás vztah řídí obchodním zákoníkem.
Doporučuji smlouvu předložit k posouzení advokátovi, který Vám bude schopen s jistotou říci, zda jste povinen smluvní pokutu hradit, či nikoliv. Seznam advokátů naleznete zde: www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Promlčení uplatnění pokuty od nebankovní společnosti - smluvní pokuta
  • Do kdy může nebankovní společnost vymáhat smluvní pokutu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.