Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10.8.2017 jsme dostali rozpočet na stavbu gabionové zdi u domu, termín realizace jsme dohodli na prvních 14 dní v září 2017, což se o týden posunulo díky dešti. Firma pouze navezla štěrk, podklad a pletivo na stavbu. Majiteli firmy jsme 12.9.2017 přes velké naléhání předali 2/3 celkové částky (na ruku) na nákup kameniva do gabionů, od 3. dne od předání peněz s námi nekomunikuje.

Dostali jsme kontakt na jeho sestru, která nám tvrdí, že je bratr po infarktu a peníze vložil na svůj účet, na který se sestra nedostane. Voláme jí po 14 dnech a stále to samé, musíte počkat, bratr vše dodělá, peníze vám dát nemůžu, nedostanu se na účet. Potřebujeme svah zpevnit, tudíž potřebujeme zpět peníze a sehnat jinou firmu. Prosím poraďte, jak z téhle firmy dostat naše peníze. Zhotovitel nebere telefon, firma má sídlo na OÚ, kde si pán poštu nevyzvedává. Postupně jsem zjistila, že zhotovitel je velice nesolidní, takže začínám pochybovat o jeho nemoci. Jediné, co máme, je předání a převzetí peněz na papíře sepsané jeho rukou. Děkuji. Jana

ODPOVĚĎ:
Aby bylo možné vrátit Vámi uhrazenou cenu díla, resp. zálohovou platbu, je zapotřebí odstoupit od smlouvy o dílo, kterou jste (předpokládám, že ústně) s firmou uzavřeli. Od smlouvy je v zásadě možné odstoupit v případě, že jedna ze smluvních stran podstatným způsobem poruší smluvní podmínky. S ohledem na délku prodlení, v jakém se v současné chvíli firma nachází, lze usuzovat, že k podstatnému porušení smluvních podmínek z její strany došlo.
Firmě zašlete písemné odstoupení od smlouvy, v němž identifikujete smlouvu o dílo, od níž odstupujete (např. uvedením data jejího uzavření, předmětu jejího plnění apod.), specifikujete, v čem spatřujete podstatné porušení smluvních podmínek, jednoznačně uvedete, že od smlouvy odstupujete, vyzvete firmu, aby si odvezla stavební materiál a aby Vám bezodkladně vrátila uhrazenou zálohu. Tento dopis doručte firmě na adresu jejího sídla; oznámení o tom, že odstupujete od smlouvy o dílo a požadujete vrácení zálohy můžete dotyčnému zaslat i e-mailem či prostřednictvím SMS.
Nebude-li firma na odstoupení od smlouvy reagovat splněním Vašich požadavků, nezbude Vám, než se obrátit s žalobou na soud. Jedná se samozřejmě o variantu zdlouhavější. Pro přípravu žaloby můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
V úvahu přichází dále i podání trestního oznámení pro podezření na spáchání trestného činu podvodu. V této souvislosti je nutné uvést, že Vámi popsaný problém je ryze soukromoprávní povahy, měl by tedy být řešen před civilním soudem (jak uvádím výše). Prostředky veřejného práva (např. podání trestního oznámení) nejsou pro řešení Vaší situace vhodné, je nicméně pravdou, že orgány činné v trestním řízení mohou snáze a rychleji zjistit, jak se věci mají (přičemž zahájení trestního stíhání může firmu přimět k vrácení zálohy).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání dokončení díla - zhotovitel převzal peníze a stavbu nedokončil
  • Trestní oznámení - firma převzala zálohu a stavbu nedokončila
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.