Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaké máme možnosti v případě, že truhlář nedodržel termín zhotovení skříní, který má uvedený ve smlouvě o dílo.   Ve smlouvě, ale chybí jakákoliv zmínka o sankci za nedodržení. Na začátku je uvedeno, že je smlouva uzavřena dle § 536 a násl. obchodního zákoníku v účinném znění. Termín zhotovení skříní byl 25.6.2017 a dosud nejsou hotové – jedna je nedodělaná a na druhé ještě ani nezačal pracovat. Děkuji, Stanislava

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě je třeba uvést, že smlouva se řídí zákonem č. 89/2012 Sb. , občanským zákoníkem. Odkaz na obchodní zákoník je neúčinný, neboť tento zákon přestal platit ke dni 31.12.2013.
Pokud jde o sankci za nedodržení, je uvedena v čl. 3 smlouvy, kdy máte právo na pokutu ve výši 0,05% z celkové ceny za každý den prodlení, což k dnešnímu dni (6.11.2017) činí 5.872,- Kč.
Dále můžete od smlouvy odstoupit, neboť prodlení o téměř půl roku, kdy dílo mělo být hotovo za měsíc od podpisu smlouvy, je možné považovat za podstatné porušení smlouvy. Z důvodu vyšší jistoty doporučuji písemně vyzvat truhláře k neprodlenému dokončení díla ve lhůtě 14 dní od doručení výzvy. Pokud by ani poté nedošlo ke splnění smlouvy, písemně od smlouvy odstupte, v odstoupení rovněž uveďte lhůtu a číslo účtu pro vrácení zálohy v plné výši. Vedle odstoupení můžete požadovat i zaplacení smluvní pokuty.
Pokud by nedošlo k navrácení zaplacené zálohy, obraťte se s návrhem na mimosoudní řešení na Českou obchodní inspekci. Více informací a online možnost podání návrhu naleznete zde:
https://www.coi.cz/informace-o-adr/
Pokud by ani toto nepomohlo, bude nutné se domáhat vrácení zaplacené zálohy žalobou u soudu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pokuta za nedodání díla, pokuta není ve smlouvě o dílo - kolik Kč?
  • Jak se vypočítává pokuta za nedodání díla včas pokud není ve smlouvě o dílo?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.