Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V říjnu 2015 jsem si nechala zabudovat klimatizaci s tříletou záruční dobou od firmy Otta vzduchotechnika a klimatizace s. r. o. Po prvním roce provozu 2016 jsem si písemně objednala začátkem května 2017 čištění a kontrolu, kterou v rámci tříleté záruky musí provádět. Uplynulo více než 2 měsíce a nikdo se mi neozval.

Opět jsem prosila o termín a přidala jsem, že jsem zklamaná přístupem této firmy. Následovala urážející odpověď, že oni nepracují teď hned a že mají své klienty, kteří mají podepsanou servisní smlouvu (tu mi nikdo při instalaci nenabídl), takové zákazníky jako jsem já eliminují, neboť mají zakázky velkých firem. Podotýkám, že jsem této firmě zaplatila 90.000 Kč. Opět jsem žádala o kontrolu v rámci záruky a již se mi nikdo neozval. Zbývá mi ještě rok a tři měsíce kdy vyprší záruka, která je podmíněna pravidelnou roční kontrolou, kterou mi odmítají udělat. Prosím Vás o radu, jak postupovat, nevím si rady. Děkuji Darina.

ODPOVĚĎ:
Pokud byla při zabudování klimatizace sjednána pravidelná kontrola klimatizace zdarma v rámci záruční doby, resp. závazek firmy kontroly provádět, pak doporučuji opětovně písemně vyzvat firmu k tomu, aby kontrolu, k jejímuž provádění se zavázala, neprodleně provedla. Rovněž uveďte, že nebude-li kontrola provedena, jste oprávněna z důvodu podstatného porušení smlouvy od této smlouvy odstoupit a požadovat vrácení 90.000,- Kč za zabudování klimatizace.
Pokud však bylo pouze ujednáno, že v rámci záruční doby musíte provádět servisní kontrolu, kterou si musíte vždy zvlášť objednat a uhradit, pak by se nejednalo o porušení původní smlouvy na zbudování klimatizace a nemohla byste odstoupit od smlouvy. V tomto případě byste se mohla domáhat provedení kontroly, pokud byla Vaše objednávka potvrzena. Pokud objednávka potvrzena nebyla, pak nedošlo ani k uzavření smlouvy na provedení kontroly a firma by tedy kontrolu provést nemusela.
Pokud však firma odmítá provést kontrolu, která je podmínkou pro trvání záruční doby, pak doporučuji vyhledat jinou společnost, která jí může provést. V tomto případě byste splnila podmínky záruky, neboť sama firma ani po urgencích nehodlá kontrolu provést, a v případě soudního sporu byste nejspíše uspěla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.