Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na HPP jako učitel. Tvorbou posudků na literární díla jsem si za rok 2018 přivydělal 4.400 Kč hrubého (32 hodin, srážková daň činila 660 Kč). Jiné příjmy nemám. Musím vyplňovat daňové přiznání, nebo stačí, když ho zpracuje můj zaměstnavatel za výdělky na HPP? Předpokládám správně, že psaní posudků je považováno za autorskou činnost? Děkuji, Svatopluk

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož Vaše příjmy byly zdaněny tzv. srážkovou daní, tak daňová povinnost provedením srážky daně byla již splněna a Vám nevzniká povinnost podat daňové přiznání (podle §38g odstavce 3 zákona o daních z příjmů). Tedy postačí když za Vás zaměstnavatel provede klasické roční zúčtování příjmů ze závislé činnosti (HPP).
Ano, jedná se o autorskou činnost podle §7 odst. 6 zákona o daních z příjmů a v případě, že celková platba od téhož plátce za kalendářní měsíc nepřesáhne 10.000 Kč, tak se daň z tohoto příjmu vybírá srážkou podle zvláštní sazby daně (tzv. srážková daň).

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daně, zdanění přívýdělku 4000 Kč k hlavnímu pracovnímu poměru HPP - musí plátce daně sepsat daňové přiznání kvůli 4000 Kč?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.