Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním polovinu činžovního domu, který jsem nabyla dědictvím 2013. Druhou polovinu vlastní moje teta, jíž byl podíl domu darován v roce 1982; druhá polovina patřila mé matce, po níž jsem ji právě zdědila. O účetnictví se vždy starala maminka, která neuplatňovala odpisy, ale náklady na opravy a rekonstrukce účtovala jako ztrátu.

Teď mám novou účetní, která začíná se zrychleným odpisem domu. Pán, který dělá účetnictví mé tetičce (není účetní), tvrdí, že teta nemůže odpisů využívat. A jako argument říká, že je to proto, že to vlastní tak dlouho a odpisy nikdy nepoužívala. Jaký je Váš názor? Může moje teta, stejně jako já, začít používat odpis domu? Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
S uvedeným argumentem (že to vlastní tak dlouho nedělal a odpisy nikdy nepoužíval) se nelze ztotožnit. Zákon o daních z příjmů takový důvod (viz argument) nezná.
Není uzákoněno do kdy může (musí) majitel začít s odpisy. Stanoveno je pouze od kdy lze začít odpisovat a to od doby, kdy je majetek ve stavu způsobilém k uživání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání (např. dům je zkoladován či je ve stavu způsobilém k bydlení). Odpisování hmotného majetku můžete, ale nemusíte uplatňovat, odpisování lze i přerušit a poté v něm pokračovat.
Zákon Vám a Vaší tetě nebrání v zahájení odpisování nemovitosti. Vy i Vaše teta můžete začít používat odpis domu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpisy, odepisování nájemní nemovitosti v daních, daňovém přiznání
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.