Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

18.6.2014 jsem prodal byt v osobnim vlastnicví. Potřebuji poradit, jestli jsem povinen platit daň z příjmu prodeje nemovitosti. Byj jsem měl v družstevním vlastnictví od 13.5.1981. Převod bytu do os. vlastnictví se uskutečnil 23.9.2009. 9.12.98 jsem s družstvem uzavřel nájemní smlouvu kde se m. j. konstatuje, že mně a mé manželce vznikl společný nájem tohoto bytu a společně s námi bude bydlet další člen rodiny, moje tchyně. I když jsem změnil trvalé bydliště, tchyně zde bydlela až do své smrti v 9.2013.Byt jsme s manželkou stále využívali, měli jsme zde osobní věci a veškeré náklady-energie, nájem, kabel. TV UPC a telefonní přípojku na dané adrese na mé jméno jsem hradil, což mohu doložit výpisy z účtu. Byt jsem nikdy nepronajímal. Děkuji, Šimon

ODPOVĚĎ:
Bohužel nesplňujete jednu podmínku pro osvobození příjmu z prodeje, protože od nabytí vlastnického práva a dobou prodeje neuběhlo 5let.

Druhou podmínkou je, že jste v bytě měli bydliště 2 roky bezprostředně před prodejem. Bydlištěm se nemyslí trvalé bydliště, ale že jste tam skutečně bydleli. Stačí i jen jeden z manželů.

Toto se dokazuje např. svědectvím sousedů, tím, že Vám tam chodila pošta (svědectví doručovatele, listinné důkazy v podobě dopisů, faktur a podobně.) Pokud by jste byli schopni doložit kratší dobu existence bydliště, pak máte ještě možnost využít úlevu osvobození tím, že prostředky získané prodejem použijete na uspokojení vaší bytové potřeby (nákup jiného bytu, rekonstrukce či oprava jiného vašeho bydlení a pod.).

Pokud nemůžete prokázat existenci vašeho bydliště v prodaném bytě, pak nárok na osvobození příjmu nemáte a měl jste k 31.3.2015 podat přiznání a zaplatit daň.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daň z příjmu (daň z převodu nemovitosti) při prodeji bytu, domu - kolik let musím v bytě, domě bydlet abych ji neplatil?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.