Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o upřesnění výkladu daňového osvobození při prodeji nemovitosti. "Z prodeje nemovitosti se neplatí daň z příjmu fyzických osob v případě, kdy k prodeji dochází do dvou let od pořízení nemovitosti, je-li u prodávané nemovitosti splněna podmínka bydliště prodávajícího a příjem z prodeje je použít na řešení bytové potřeby. Daňová novela podmínky pro osvobození od daně dále upřesňuje, a to tak, že se musí jednat přímo o vlastní bytovou potřebu poplatníka."

Z textu plyne, že pokud má prodávající v prodávané nemovitosti trvalé bydliště a příjem z prodeje použije na koupi jiné nemovitosti (může být řešeno i tak, že první nemovitost prodá, a novou nemovitost koupí teprve za nějakou dobu, a přechodně bydlí např. v podnájmu? ) nebo musí prodat - a ihned koupit jinou nemovitost? Problém je, že hledání vhodné nemovitosti může trvat nějaký čas a může u ní být požadována rychlá platba, tudíž čekání na prodej nemovitosti až ve chvíli, kdy se objeví atraktivní jiná nemovitost, může být nepoužitelné), a zároveň k prodeji dojde do dvou let od pořízení nemovitosti, je osvobozen od daně? Další výjimka osvobození od daně při prodeji nemovitosti by měla být, pokud majitel nemovitost min. 5 let pronajímá - je to tak? Děkuji za upřesnění. Darina

ODPOVĚĎ:
Ano příjem z prodeje nemovitosti je osvobozen pokud k němu dojde do 2 let od pořízení nemovitosti, ve které jste měla trvalé bydliště a příjem použijete na uspokojení vlastní bytové potřeby. Jak uvádíte v případě nákupu a prodeje nemovitosti jistě může dojít k časovému nesouladu. Tento časový nesoulad je v zákoně o daních z příjmů řešen. Postup je v zákoně upřesněn až v §4 odst. 1 písmeno v). Příjem z prodeje nemovitosti je osvobozen v případě, že příjem z prodeje použijete na uspokojení vlastní bytové potřeby nejpozději do 1 roku následujího po roce, ve kterém jste příjem z prodeje obdržela. Osvobození příjmu lze uplatnit i v případě, že částku odpovídající tomuto příjmu vynaložíte na pořízení vlastní bytové potřeby v době 1 roku před obdržením příjmu z prodeje.
Co se týče další vyjímky osvobození, tak je důležité splnit podmínku vlastnictví nemovitosti minimálně 5 let mezi pořízením a prodejem, tedy i když majitel nemovitost pronajímá (doba 5 let se netýká doby kdy byla nemovitost součástí obchodního majetku podnikatele).


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Do kdy musím koupit byt, dům, abych neplatil daň při prodeji nemovitosti vlastněné méně než 2 roky?
  • Pronajímání bytu 5 let a osvobození od daně při prodeji tohoto bytu
  • Vliv trvalého bydliště na osvobození od daně při prodeji bytu, domu, nemovitosti při vlastnictví méně než 2 roky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.