Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaké DPH materiálu a prací se uplatní při:
1) stavební materiál si nakoupím sám a stavbu provedu svépomocí?
2) materiál si nakoupím, ale stavebně montážní práce mi provádí stavební firma - plátce DPH?

3) materiál a veškeré práce si zadám stavební firmě - tzv. stavba na klíč?
Děkuji Blahoslav

ODPOVĚĎ:
1) Pokud si materiál nakoupíte sám, ten podléhá tzv. základní sazbě DPH, která v současnosti činí 21 %.

2) Materiál si nakoupíte sám, zaplatíte tedy základní sazbu DPH 21 %. Pokud stavebně montážní práce provádí stavební firma plátce DPH, jsou zde dvě možnosti:

a) Stavebně montážní práce budou podléhat tzv. první snížené sazbě DPH 15 %, pokud se jedná o výstavbu nebo dodání stavby pro "sociální bydlení". Definice těchto staveb uvádí § 48 odst. 5 zákona o DPH:
-stavba bytového domu podle právních předpisů upravujícíh katastr nemovitostí, v němž není obytný prostor s podlahovou plochou přesahující 120 m2 (zpravidla byty do výměry 120m2)
-stavba rodinného domu podle právních předpisů upravujícíh katastr nemovitostí, jehož podlahová plocha nepřesahuje 350 m2 (rodinný dům do 350 m2)
-další typy ubytovacích zařízení zde neuvádím, předpokládám, že vám jde o stavbu rodinného domu

b) Stavebně montážní práce budou podléhat základní sazbě DPH 21 % v ostatních případech (rozsáhlý rodinný dům nad 350m2, výstavba objektu pro podnikání)

3) Vše zadáte stavební firmě - podle rozpočtu materíálu a prací zaplatíte stavební firmě materiál se základní sazbou DPH 21 %, u stavebních a montážních prací, pokud se bude jednat o "sociální bydlení" zaplatíte první sníženou sazbu DPH 15 % (pokud se bude jednat o objekt, který není určený k bydlení nebo přesahuje výše uvedené rozměry, tak zaplatíte za stavební práce DPH 21 %).

Pozn. : Pokud se nebude jednat o "výstavbu", ale pouze o poskytnutí stavebně montážních prací na již dokončené stavbě, tak tyto práce podléhají první snížené sazbě DPH 15 %, podmínkou je, že se jedná o dokončenou stavbu užívanou "pro bydlení", zde už nejste limitován velikostí prostoru. V tomto případě se může jednat například o rekonstrukce nebo opravy, apod.

Pokud splňujete potřebné náležitosti pro uplatnění nižší sazby DPH, tak si např. může stavební firma od vás nechat podepsat potvrzení, že uvedený objekt bude skutečně užívaný k bydlení.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Placení daně při stavbě svépomocí, firmou a stavba na klíč
  • Stavba, výstavba a snížená sazba daně DPH 15 %
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.