Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Jak vyplnit daň z dividendy? Mám koupené akcie, jak z Česka, Francie a Ameriky. Z těchto akcií mi chodí zisk z dividendy. Prosím, jak vyplnit daňové přiznaní? Zisk mě chodí na obchodní účet už stržený o daň. Kam uvést strženou daň? Kam zisk? Obchodování provádím přes Fio banku. Předem děkuji za odpověď a přeji úspěšný den.

ODPOVĚĎ:
Dividendy jsou samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně - tzv. srážkovou daní. U dividend z Česka nemusíte nic řešit, daň byla sražena u zdroje na území České republiky, daňová povinnost tak byla splněna, neuvádí se do daňového přiznání.
S USA a Francii postupujeme podle platných mezinárodních smluv o zamezení mezinárodního dvojího zdanění. I když Vám dividendy z USA a Francie došly, tak hrubou výši zisku (dividenda neočištěná o daň) se uvede v řádku č. 38 daňového přiznání (§8 - příjmy z kapitálového majetku). O daň zaplacenou v zahraničí lze snížit daňovou povinnost v ČR metodou prostého zápočtu - viz. příloha č. 3 daňového přiznání za každý stát jednotlivě. Jako potvrzení o zaplacené dani v zahraničí slouží potvrzení zahraničního správce daně nebo i potvrzení depozitáře o sražené dani. Pravděpodobně po vyplacení zahraničních dividend by měla být v eBrokeru Fio banky někde k nalezení informace nebo dokument, že byla sražena v zahraničí daň. Podrobnější řešení problému přesahuje kapacitu této poradny. V případě potřeby podrobnějšího řešení problematiky mezinárodního dvojího zdanění bych doporučoval obrátit se na příslušného daňového poradce zabývající se danou oblastí.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpočet daně z dividendy (akcií) z Francie, USA a ČR - informace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.