Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud odevzdám daňové přiznání špatně vyplněné, pošlou mi ho zpět s napsanými chybami, nebo si na chyby budu muset přijít sám? Kdy mě hrozí pokuty za daňové přiznání? Předem děkuji za odpověď a přeji úspěšný den.

ODPOVĚĎ:
Pokud třeba vyplňujete přiznání elektronicky přes EPO na portálu finanční správy, tak systém Vás na základní chyby upozorní. Když odevzdáte daňové přiznání a to bude obsahovat chyby, které brání účinnosti podaní, tak Vám finanční úřad pošle výzvu k doplnění vad podání s vysvětlením co je třeba doplnit a dokdy. Někdy pokud se třeba jedná o drobnost, tak se může stát, že finanční úřad s Vámi vyřeší věc neoficiálně, třeba na základě telefonického hovoru po Vás bude chtít doplnit nějaký údaj, dodat přílohu apod. Pokud má správce daně pochybnosti o správnosti a pravdivosti údajů v daňové přiznání, tak s Vámi zahájí postup k odstranění pochybností, kdy předložíte potřebné důkazní prostředky. Ovšem pokud si na chybu přijdete sám, tak je Vaší povinností podat správné opravné popřípadě dodatečné daňové přiznání, týká se to také třeba chyb, na které při běžném zpracování Vašeho přiznání finanční úřad ani nemůže přijít, třeba jednotlivý nesprávně uplatněný náklad apod. Na detailní chyby se může přijít až při daňové kontrole.
Daňové přiznání Vám zpět s napsanými chybami nepošlou, na to nemá FS ani kapacity, pak by se správa daní výrazně prodražila, za případné chyby si ze zákona ručíte Vy sám.
Co se týče "pokut za daňové přiznání", hrozí Vám pokuta za opožděné podání daňového přiznání, pokud je toto zpoždění delší než 5 pracovní dnů po satnovené lhůtě, pokud nepodáte daňové přiznání, ačkoliv máte povinnost jej podat. Také Vám hrozí úrok z prodlení, pokud uhradíte splatnou daň po lhůtě počínaje 5 pracovním dnem. Právě v případě, že podáte přiznání s chybou, která má za následek změnu ve výši daně (nová daňová povinnost je vyšší), hrozí Vám úrok z prodlení. Dále může dojít k pokutě pokud učiníte podání jinak, než elektronicky, ačkoliv jste byl ze zákona učinit podání elektronicky povinen (pokud nemáte datovou schránku a podáváte např. daňové přiznání k dani z příjmů, tak je v pořádku pokud jej podáte v papírové podobě) a pokud tímto úkonem závažně ztížíte správu daní, může Vám za to být uložena pokuta.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Chyby v daňovém přiznání - upozorní finanční úřad nebo přiznání vrátí a poplatík je musí sám dohledat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.