Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych Vás požádal o "laické" vysvětlení této věty: "Identifikovaná osoba přiznává DPH, je zjednodušeně řečeno plátcem co se týče nakoupeného zboží z EU, máte možnost uplatnit daňový odpočet z tohoto zboží, povinnost zaplatit daň z tohoto zboží, ale nemůžete např. uplatňovat odpočet z nakoupených vstupů v ČR, například spotřební materiál atd."

Resp. se mi jedná o to, co to daňový odpočet v tomto případě vůbec je a co to znamená, že mám možnost si uplatnit daňový odpočet z tohoto zboží (avšak současně povinnost zaplatit daň z tohoto zboží), avšak ze vstupů nakoupených v ČR nikoliv. Děkuji, Richard

ODPOVĚĎ:
Jedná se o systém uplatňování DPH. Ten funguje na principu, že když nakoupíte nějakou věc od plátce DPH, zaplatil jste DPH v ceně zboží a máte nárok od státu na nadměrný odpočet - tzn. vrácení zaplacené DPH. Tuto věc poté dráže prodáte koncovému spotřebiteli, ten vám zaplatí cenu navýšenou o DPH, tuto DPH skrze daňové přiznání zaplatíte státu. Výsledek je ten, že daň byla skutečně zaplacena z tzv. přidané hodnoty (daň byla zaplacena z toho o co jste navýšil cenu [příklad nakoupím za 121 Kč s DPH z toho si uplatním odpočet 21 Kč ze zaplacené DPH při nákupu=při vstupu, prodám za 242 Kč s DPH z toho 42 Kč odvedu na DPH státu=daň na výstupu, výsledek je ten, že skutečná daň z přidané hodnoty (skutečný příjem státního rozpočtu je 21 Kč z mnou přidané hodnoty) ] systém fungování DPH je uplatňován takto tzv. nepřímo, na pohled to vypadá složitě).
Teď k identifikované osobě, když pro účely podnikatelské činnosti nakoupíte zboží ze zemí EU, musíte v ČR z hodnoty takto pořízeného zboží zaplatit v ČR DPH (když překročíte dříve zmiňovanou hranici pro registraci identifikované osoby nebo se registrujete dobrovolně). Ovšem z takto nakoupeného zboží mte nárok zároveň požadovat po státu zpět zaplacenou DPH, tudíž si zároveň můžete uplatnít nárok na odpočet DPH a výsldek daně bude 0, poté zboží prodáte koncovému zákazníkovy s DPH, toto DPH z vyšší koncové ceny odvedete jako daň na výstupu státu=zaplatíte DPH (zde platí stejný princip výpočtu DPH, ovšem reálně vám výjde vyšší DPH odvedená státu, protože zde není ten český plátce na předchozím stupni v řetězci, toho tvoříte vy [nakoupím z EU věc za 100 Kč, v ČR musím z těchto 100 Kč zaplatit DPH 21 Kč, ale zároveň si mohu uplatnit odpočet z DPH 21 Kč, věc prodám v ČR za 200 Kč (242 Kč s DPH) a 42 Kč odvedu státu jako DPH, příjem do státního rozpočtu bude 42 Kč > > > > 21 Kč DPH z přidané hodnoty=vaší přirážky, 21 Kč z nakoupeného zboží z EU - předchozí řetězec) ]. Pokud takto obchodujete s plátci DPH v jiných zemích, tak jim poskytnete své DIČ a oni vám z EU rovnou prodají věc bez jejich DPH (levnější nákup), ovšem vy v ČR DPH zaplatíte. I pokud takto nakupujete od neplátců ze zemí EU a jste identifikovaná osoba, musíte v ČR odvést DPH i tak. Shrnutí daňovým odpočtem je v tomto případě česká DPH z hodnoty nakoupeného zboží z EU. "Identifikovaná osoba" má nárok na odpočet DPH a odvádí DPH co se týče zboží pořízeného ze zemí EU. Pokud jako identifikovaná osoba nakoupíte zboži v ČR a prodáte v ČR, tak povinnosti týkající se DPH vůbec neřešíte. Pokud máte "bežný statut plátce DPH" může uplatňovat tyto odpočty DPH a má povinnost platit DPH u všech plnění (nakoupí si papíry do tiskárny s DPH, tonery atd. = uplatní zde nárok na odpočet DPH (požaduje po státu vrátit co zaplatil na DPH dodavateli, pak vytiskne třeba nějaké brožury, ty prodá za vyšší cenu s DPH, tu odvede státu > > > výsledek DPH odvedená státu=DPH z prodejní ceny MÍNUS DPH z nakoupeného materiálu).
Snad jsem vámto trochu objasnil než udělal ještě větší nepořádek. Pro vysvětlení odpočtů bylo potřeba jít podstatu fungování systému DPH.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daňový odpočet při koupi zboží a spotřebního zboží
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.