Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kupuji byt, který je zatím v družstevním vlastnictví, ale převádějící (prodávající) už podal žádost na katastr k převodu do osobního vlastnictví OV (totéž udělali hromadně ostatní členové družstva).

1) Je v současnosti ještě možné legálně uskutečnit prodej jakožto převod družstevního bytu? Domnívám se, že ne - převádějící bude v budoucnu zapsán na katastru jako vlastník a případné další podání v můj prospěch už bude klasická koupě bytu v OV podléhající dani z převodu, je to tak?
2) Jak v této situaci postupovat v konstrukci kupní smlouvy? Je potřeba počkat až se prodávaící převodce stane majitelem, nebo je možný jiný postup?
Děkuji, Jan

ODPOVĚĎ:
Ano, máte pravdu. Pokud již byl podán na katastr nemovitostí převod do osobního vlastnictví, budete již kupovat byt v osobním vlastnictví, kdy tento převod již bude podléhat dani z nabytí nemovité věci. Teoreticky lze podat již nyní na katastr kupní smlouvu, neboť katastr nejprve zapíše byt do osobního vlastnictví a posléze převod na Vás, ovšem pokud by se stal v případě převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví jakýkoliv zádrhel, zkomplikoval by se i převod na Vás. Jako nejtransparentnější a nejméně rizikový tedy spatřuji ten postup, že vyčkáte převodu z družstevního do osobního vlastnictví na katastru a teprve poté podepíšete a vložíte do katastru další kupní smlouvu.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Koupě družstevního bytu a daň z převodu při prodeji bytu další osobě
  • Převod družstevního bytu po podání žádosti na katastr k převodu do osobního vlastnictví - je možné ještě uskutečnit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.