Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bratrem jsme majiteli rodinného domu, tedy RD ve kterém v jednom bytě bydlí naši rodiče, kteří mají zde věcné břemeno doživotního užívání. Pro druhý byt jsme měli sepsanou "podnájemni smlouvu" s podnájemci, kterou s nimi sepsal můj otec, který také přiznával příjem v dani z přijmu. Podnájemnici však teď chtějí žádat o příspěvek na bydlení, k čemuž však potřebují "nájemní smlouvu".

Podnájemní smlouvu úřad neuzná. Chtěli bychom jim vyjít vstříc, ale nechceme s bratrem příjem přiznávat, když jej fakticky mají rodiče. Může otec sepsat "nájemní smlouvu" a přiznávat dále příjem v dani z příjmu, i když není majitelem, ale má zde věcné břemeno užívání? Je k tomu potřeba udělit souhlas nebo udělit plnou moc? To by nebyl problém. Pokud nemůže, můžeme sepsat společně s bratrem nájemní smlouvu s tím, že nájemce bude hradit nájem otci a otec jej bude přiznávat v dani z příjmu? Pokud ani toto nelze, napadá Vás jak by se dala tato situace řešit? Moc děkuji za jakoukoliv radu a přeji hezký den.

ODPOVĚĎ:
Otec může zdaňovat příjem z pronájmu pouze v případě, že s majiteli uzavře smlouvu o nájmu a s nájemníky smlouvu o podnájmu. Pokud bude nájemní smlouva s nájemníky uzavřena přímo s vlastníky nemovitosti, nemůže otec zdaňovat příjmy z pronájmu. Poplatníkem daně z příjmů z pronájmu jsou v tomto případě vlastníci nemovitosti a daňové břemeno nelze přenést na jiného poplatníka.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odvedení daně z příjmu nemajitelem bytu, domu, nemovitosti (rodič mající věcné břemeno) místo majitele, spolumajitelů - lze to?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.