Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec zdědil po své matce v pozůstalosti podíl v bytovém družstvu, který notář ohodnotil na 2.400.000 Kč. V pozůstalosti od notáře je uvedeno, že zdědil celý podíl v bytovém družstvu zemřelé s tím, že se dohodl se svou sestrou, že ji vyplatí částkou 1.200.000 Kč (50%). Podíl na družstvu bude můj otec prodávat synovi jeho sestry za 2.400.000 Kč (cena podílu ohodnocená notářem).

Jestli to chápeme dobře, tak otec dědickou daň platit nebude, protože to byl přímý příbuzný zemřelé. Spíše se mi jedná o daň z příjmu. Chápu dobře to, že on ten podíl bude muset do svého daňového přiznání uvést jako příjem, ale zároveň může podle zákona jako výdaj uvést cenu podílu tak ji ohodnotil notář, takže bude vlastně na nule a nebude platit žádnou daň (co se tohoto týče)? Otec je zaměstnanec a jeho zaměstnavatel jim daňové přiznání vyřizuje přes externí firmu a nedá jim na ni kontakt. Jak má tedy toto uvést do daňového přiznání? Může se potom ještě udělat dodatečně až to zaměstnavatel pošle a nebo má otec trvat na tom, aby mu zaměstnavatel dal kontakt na tu účetní firmu a vyřídil to s ní? Poslední otázka se týká vyrovnání otce a jeho sestry, který by jí měl tedy uhradit částku 1.200.000 Kč. Dohodli jsme se, že otcova sestra svému synovi tu částku 1.200.000 Kč odpustí. Její syn tedy mému otci pošle na účet 1.200.000 Kč a otec ještě bude v tu chvíli se sestrou muset sepsat potvrzení, že došlo k vyrovnání jeho s ní (má ji zaplatit ten 1.200.000 Kč za to, že zdědí celý podíl v družstvu). Jak to máme správně sepsat? Potřebujeme samozřejmě nějaký doklad o vyrovnání otce se sestrou. A jestli nebude finanční úřad nějakým způsobem kontrolovat tok peněz, protože otec sestře žádné peníze nepošle, s ní se vyrovná tím, že mu její syn pošle 1.200.000 Kč. místo 2.400.000 Kč - což bude hodnota podílu uvedená v kupní smlouvě. Děkuji, Standa.

ODPOVĚĎ:
Od roku 2014 je daň dědická implementována do zákona o daních z příjmů, ve kterém je dědictví osvobozeno od daně vždy. Zdědění družstevního podílu je tedy pro Vašeho otce osvobozeno od daně z příjmů.
Od daně z příjmů je osvobozen úplatný převod podílu v družstvu po 5ti letech od jeho nabytí. V případě prodeje zděděného družstevního podílu se pro osvobození od daně z příjmů do časového testu 5ti let započítává i doba, po kterou podíl vlastnil zůstavitel, pokud je příbuzným v linii přímé. Příjmy osvobozené se do přiznání k dani z příjmů neuvádí. Pokud by příjem z prodeje osvobozen nebyl, je při bezúplatném nabytí výdajem nabývací cena určená podle zvláštního předpisu o oceňování majetku ke dni nabytí podílu.
Dle mého názoru zaměstnavatel nepodává za Vašeho otce daňové přiznání, ale provádí roční zúčtování záloh na daň z příjmů. Pokud by Váš otec měl povinnost podat daňové přiznání, nebo by ho chtěl podat dobrovolně, nepožádá zaměstnavatele o roční zúčtování záloh na daň. Daňové přiznání poté zpracuje a podá sám. Zaměstnavatel nemá povinnost zpracovávat daňové přiznání svým zaměstnancům.
Finančnímu úřadu tuto transakci případně prokážete dokumentací mezi Vámi, Vaší sestrou a jejím synem.
V daném případě by bylo nejideálnější a nejtransparentnější řešení, aby otcova sestra postoupila svou pohledávku vůči Vašemu otci na svého syna, tj. sepsala se synem dohodu o postoupení pohledávky, na základě které by otec měl povinnost uhradit částku z dědictví přímo jejímu synovi. Následně by měl otec uzavřít se synem své sestry, tedy se svým synovcem smlouvu o převedení členských práv k bytu, jejíž součástí by byla dohoda o započtení dluhu proti vyplacené částce za členský podíl.  


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daň - převod zděděné nemovitosti v rodině, majetkové vyrovnání dědiců
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.