Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2017 jsem pracoval pro jednoho zaměstnavatele nejdříve na DPP, posléze na DPČ. Následně, 13.9.2017, jsem začal pracovat pro nového zaměstnavatele na DPP a u předchozího skončil 23.9.2017. Při této změně tedy nastala situace, kdy jsem 10 dní byl zaměstnán u obou zaměstnavatelů současně.

Nyní pracuji jen u toho nového. Od starého jsem dostal zápočtový list a vše proběhlo v pohodě. Problém je ten, že můj nový zaměstnavatel zápočtový list nechce a tvrdí, že ho nepotřebuje. Takže mám teď u sebe zápočtový list, jsem zaměstnaný, a nevím, který zaměstnavatel (předchozí či nový? ) a zda vůbec jí bude odvádět za mě. Také se bojím, že budu muset daň odvádět sám. Dále uvádím, že jsem uplatnil u nového, dříve i u starého, zaměstnavatele slevu na dani při studiu. Děkuji, Oskar

ODPOVĚĎ:
Zápočtový list je důležitý především pro Vás, popř. pro dalšího zaměstnavatele, který Vám bude stanovovat plat/mzdu na základě praxe.
Zaměstnavatel je povinen odvést zálohy na daň i bez zápočtového listu. Tuto povinnost mají oba dva zaměstnavatelé. Pouze u jednoho z nich však můžete podepsat tzv. prohlášení poplatníka daně z příjmů. Ten, u koho byl tento dokument podepsán, bude odvody vypočítávat jiným způsobem, nicméně na povinnosti zálohy odvést se nic nemění.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Práce na dohodu u dvou zaměstnavatelů a prohlášení poplatníka daně z příjmů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.