Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakládáme webovou aplikaci, a součástí naší aplikace bude provizní systém. Chci se zeptat, jak se v praxi a v daních správně řeší následující platební proces a hlavně, jestli to není proti zákonu o daních. Vím, že podobně to mají bookingové aplikace např. airbnb.com a jiné bookingové firmy.

1. Máme vlastní platební bránu, přes kterou si zákazník zakoupí zboží - naše firma/aplikace zadrží peníze - strhne si určité procento provize a zbylou částku odešle firmě, která tento produkt prodává a odešle zákazníkovi.
2. Osoba č. 1 si objedná vykonání práce u osoby č. 2 - My to zprostředkujeme, přes naší platební bránu se zaplatí částka, strhneme si určitou provizi, a zbytek odešleme osobě číslo 2. - která práci vykoná.
Moje otázka zní - jestli výše uvedené bod 1. i 2. není proti zákonu, a jestli výše uvedený systém provizí - kdy se využívá naše číslo účtu a platební brána - odečtení si provize - a zbytek se odešle prodejci - nebo objednateli. Jestli se to dá řešit a vykázat v daních bez nějakých potíží. Děkuji za odpověď, Jindřich.

ODPOVĚĎ:
Provize bude podléhat dani z příjmů a DPH. Z daňového hlediska problém nevidím. Doporučuji vyřešit Váš záměr i po právní stránce, což může ovlivnit i způsob zdanění.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zdanění příjmů z webové aplikace bookingového typu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.