Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželka je v práci ve výpovědní lhůtě, která jí končí 31.12.2017. Od 1.1.2018 bude vedena jako uchazeč o zaměstnání na Úřadu práce ČR, než bude mít novou práci. U dosavadního zaměstnavatele nárokovala a dostávala slevu na dani na vyživované nezletilé dítě, vyplácenou měsíčně.

Může tuto slevu u nového zaměstnavatele potom nárokovat zpětně i za měsíce, kdy byla v evidenci úřadu práce nebo musím od 1.1.2018 zatím nechat převést slevu na mne? Já zaměstnání mám. Jsem ale nevlastní, nikoliv biologický otec dítěte - to je z manželčina prvního, rozvedeného manželství. Mám na slevu nárok? A je prosím nárok na slevu vázán na společnou domácnost s dítětem, tedy na jednu adresu, nebo to není podmínka? Děkuji za radu. S pozdravem Petr.

ODPOVĚĎ:
Manželka bude moci uplatnit daňové zvýhodnění na vyživované dítě za dobu, kdy bude vedena na úřadu práce, prostřednictvím nového zaměstnavatele, pokud ho požádá do 15. 2. 2019 o roční zúčtování záloh na daň. Daňový bonus může uplatnit pouze v případě, že bude mít příjem za zdaňovací období vyšší než šestinásobek minimální mzdy. Zaměstnavatel provede roční zúčtování záloh nejpozději ve výplatě za březen 2019 a případný přeplatek na dani či daňový bonus manželce vyplatí.
Pokud nepožádá zaměstnavatele o roční zúčtování záloh na daň, může podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2018 a daňové zvýhodnění uplatnit zde. Platí také podmínka příjmu dle § 6 či § 7 Zákona o daních z příjmů ve výši alespoň šestinásobku minimální mzdy.
Daňové zvýhodnění na dítě Vaší manželky můžete uplatnit, pokud s ním žijete ve společně hospodařící domácnosti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daňová sleva na dítě a rodič na úřadě práce, v evidenci zájemců o zaměstnání, práci
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.