Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žijeme s partnerkou jako druh s družkou cca 4 roky (2013-2017) ve společně koupeném bytě - každý vlastní polovinu. Já tam trvalé bydliště nemám, ona ano. Já vlastním ještě jeden byt. Chceme si do budoucna majetek urovnat, proto já bych jí chtěl darovat můj byt, ona mě polovinu z našeho společného bytu.

Je toto možné udělat darovací smlouvou - ona mě, já jí a neplatit tak daň 4% jako z normálního prodeje? Nevíme, jestli toto finanční úřad uzná, nebo by nám mohl zpětně vystavit daň 15%. Že spolu žijeme můžeme samozřejmě doložit - poplatky, čestné prohlášení sousedů atd. Někde se dočteme, že to lze, že spadáme do II skupiny - druh/družka a to lze převést bezplatně, někde tvrdí, že to finanční úřad nemusí uznat a pak nám zpětně dopočte 15% z darovací smlouvy. V tom případě je lepší provést normální kupní smlouvu se 4%. Přítelkyni řekli na finančním úřadě, že to darovací smlouvou bez poplatku nejde udělat. Druhý řekne, že jde. Jak je to tedy podle zákona. Děkuji, Dominik.

ODPOVĚĎ:
Vzájemné darování je dle § 53 Zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí posuzováno jako koupě nebo směna, a to i vzhledem k tomu, oč hodnota plnění jedné strany převyšuje hodnotu plnění druhé strany. Bylo by tedy nutné zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí.

Stejně tak posuzuje vzájemné darování i Zákon o daních z příjmů v § 21c odst. 3. Osvobození od daně z příjmů by se posuzovalo dle §4 a ne dle § 10 odst. 3. Společná domácnost je tedy v tomto případě irelevantní.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování bytu, domu, nemovitosti mezi druhem, družkou - daň, zdanění 0%, 4% nebo 15%?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.