Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.40 (5 hlasů)

Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci, nejsem plátce DPH. Rád bych dospělé dceři daroval automobil, který je v obchodním majetku firmy. Snažil jsem se dopátrat, "jak je to legislativně správně", ale informace se liší. Měl jsem představu, že až bude automobil ve stáří 5 let, tak jej vyřadím z obchodního majetku firmy a následně jej formou daru převedu na dceru.

Pokud jsem nalezl správné informace, tak z daru jako OSVČ nebudu odvádět žádnou daň, obdarovaný by neměl dar prodat do 1 roku, aby nemusel platit daň z příjmu. Můžete mi prosím odpovědět, zda-li to je takto správně? Děkuji za vaši odpověď, Antonín.

ODPOVĚĎ:
Při vyřazení automobilu z obchodního majetku, ani při darování dceři, Vám nevzniká zdanitelný příjem. V roce vyřazení můžete uplatnit daňové odpisy ve výši 1/2, pokud automobil daňově odpisujete. Zůstatková cena vyřazeného automobilu nebude daňově uznatelná.
Pokud dcera bude automobil používat pro soukromé účely, bude pro ni tento bezúplatný příjem osvobozen od daně z příjmů dle § 10, odst. 3, písm. d), bod 1. Zákona o daních z příjmů.
V případě, že by automobil do jednoho roku prodala, vznikla by jí povinnost příjem z prodeje zdanit.
Pokud by dcera automobil přijala v souvislosti se svou podnikatelskou činností, vznikla by jí povinnost tento bezúplatný příjem zdanit dle § 7 Zákona o daních z příjmů.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Převod auta z podnikatele na podnikatele - daně, zdanění
  • Darovací daň - darování vozidla vyřazeného z obchodního majetku firmy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.