Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

06/2015 jsem koupil s přítelkyní dům za cenu 600.000 Kč. Já zaplatil 570.000 Kč pomocí půjčky ze stavebního spoření (účelová půjčka přímo na tuto kupní smlouvu), přítelkyně 30.000 Kč a následné opravy. Nemovitost zapsána do katastru jako 2 poloviny. Poté, co jsme se rozešli, jsem jí 08/2017 prodal svou polovinu za zbývající hodnotu úvěru, tj. 400.000 Kč a těmito penězi úvěr ihned doplatil.

Výdělek jsem z toho tedy žádný neměl, naopak jsem prodělal. Jakým způsobem to uvést v přiznání k dani z příjmů? Nebo to vůbec neuvádět a při případné kontrole doložit, že tento prodej nebyl ziskový? Děkuji, Tadeáš.

ODPOVĚĎ:
Od daně z příjmů je osvobozen příjem z prodeje rodinného domu vč. souvisejícího pozemku, pokud jste zde měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Rozhodující jsou právní účinky vkladu na katastr nemovitostí. Osvobozené příjmy se do přiznání k dani z příjmů neuvádí. Z tohoto důvodu tedy nemáte povinnost přiznání podávat.
Pokud jste zde neměl bydliště alespoň 2 roky, je příjem z prodeje osvobozen přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem nemovitosti 5 let.
V případě, že nebude příjem z prodeje osvobozen, uvedete příjem do přiznání k dani z příjmů do dílčího základu daně dle § 10. Jako výdaj můžete uplatnit cenu, za kterou jste nemovitost prokazatelně nabyl a výdaje prokazatelně vynaložené na technické zhodnocení, opravu a údržbu věci, včetně dalších výdajů souvisejících s uskutečněním prodeje s výjimkou výdajů na osobní potřebu poplatníka. K hodnotě vlastní práce poplatníka na věci, kterou si sám vyrobil nebo vlastní prací zhodnotil, se při stanovení výdajů nepřihlíží.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prodej podílu nemovitosti spoluvlastníkovi - jak snížit daně (větší část původní kupní ceny zaplatil tehdy prodávající)
  • Úhrada velké části kupní ceny spoluvlastníkem, prodej podílu spoluvlastníkovi a daně
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.