Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním sbírku stolních her a napadlo mě začít je za poplatek půjčovat. Chci si ujasnit podmínky této činnosti. Jsem zaměstnanec v ČR. Jelikož bych měl pravidelnou výpůjční dobu, musel bych si založit živnost. Příjem předpokládám do 30.000 Kč za rok, což znamená, že jej nemusím uvádět do daňového přiznání.

Je to tak? Jak se tržba eviduje. Musím mít pokladnu, či stačí finanční deník? Jsou třeba nějaké odvody? Popřípadě na co bych mě ještě pamatovat? Děkuji, Jirka.

ODPOVĚĎ:
Přiznání k dani z příjmů fyzických osob u poplatníků majících příjmy ze závislé činnosti není dle § 38g odst. 2 Zákona o daních z příjmů povinnost podat, pokud příjem dle § 7 až 10 nepřevýší 6 000 Kč za kalendářní rok. Příjmy ze živnosti spadají pod § 7 Zákona o daních z příjmů.
Od 1. 3. 2018 se na Vás bude vztahovat elektronická evidence tržeb, pokud budete přijímat platby v hotovosti nebo platební kartou.
Po zahájení činnosti se budete muset zaregistrovat k sociálnímu a zdravotnímu pojištění OSVČ.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Půjčování za poplatek a daně, daňové přiznání
  • Výdělek do 30.000 Kč a elektronická evidence tržeb
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.