Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V listopadu 2014 jsem se dostal do finančně poradenské společnosti. Založil jsem si živnostenský list, ale nenahlásil jsem to zdravotní pojišťovně, české správě sociálního zabezpečení, tedy ČSSZ, ani na finanční úřad ČR, tedy FÚ. Měl jsem pouze jeden příjem, cca 1.600 Kč. Poté jsem už aktivně nic nedělal.

Živnostenský list mi běžel až do ledna 2017, kdy jsem ho přerušil. Od začátku živnosti až do listopadu 2016 jsem byl student a poté jsem byl zaměstnanec, takže jsem nikdy neměl živnost na hlavní činnost. Poradíte co s tím mám teď dělat? Chtěl bych živnost obnovit, abych to měl vše vyřešené a neměl s tím nějaké problémy. Děkuji, Jiří.

ODPOVĚĎ:
Dle zákona o daních z příjmů (§ 38g) nemáte povinnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob, pokud příjem za kalendářní rok bude nižší než 15 000 Kč. Přiznání k dani z příjmů jste tedy neměl povinnost podat.
Sociální pojištění: rozhodná částka pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ vykonávající vedlejší činnost činila v roce 2014 62 261 Kč. Měl jste povinnost podat přehled, výše sociálního pojištění ale byla 0 Kč.
Zdravotní pojištění: při výkonu vedlejší činnost se zdravotní pojištění platí ze skutečně dosaženého zisku. Pojistné činí 6,75 % z poloviny zisku. Měl jste povinnost podat přehled a pojistné zaplatit.
Promlčecí lhůta je 10 let od splatnosti pojistného u sociálního i zdravotního pojištění.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výše výdělku a povinnost daňového přiznání, přiznání k dani z příjmů fyzických osob
  • Promlčení, promlčecí lhůta zdravotního pojištění
  • Promlčecí lhůta u sociálního pojitění
  • Výše zdravotního pojištění podle výše příjmu v podnikání, podnikatelské činnosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.