Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně možností vyrovnání po dědickém řízení. Situace se má tak, že moje sestra a maminka vlastnily napůl dům a polnosti. Maminka loni (2017) (2016) (2016) na podzim zemřela a tu její polovinu majetku bychom si v rámci dědického řízení měly rozdělit já se sestrou, připadla by mi tedy celkově 1/4 z celého toho majetku.

Pro zjednodušení toho dědického řízení bychom to nechali asi tak, jak to je, ale chtěla jsem se zeptat, jaké by byly možnosti vyrovnání se po uzavření toho dědického řízení. Totiž ten dům i polnosti užívá sestra s rodinou, protože tam bydlí, já bydlím jinde. Bylo by možné po skončení toho dědického řízení, že bych jí tu svou čtvrtinu někdy v budoucnu nějak bezúplatně převedla nebo darovala? Jde mi hlavně o to, jestli by šlo ten převod zrealizovat "úplně bezúplatně", nebo alespoň jen za nějakou minimální symbolickou cenu. A nebo by tam vždycky musela být nějaká kupní smlouva a oficiální ocenění atd. ? Děkuji, Zdenka.

ODPOVĚĎ:
Po dědickém řízení můžete nemovitosti na sestru bezúplatně převést jedině darovací smlouvou. Darovací smlouva však musí být sepsána písemně, musí na ní být úředně ověřeny podpisy a musí být společně s návrhem na vklad podána na katastr nemovitostí KN ČR, kde je potřeba zaplatit kolek. Tento převod by Vás tedy za předpokladu, že si darovací smlouvu sepíšete sami (vzor na darovací smlouvy na nemovitost na http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html), stál minimálně 1.000 Kč za kolek a 30 Kč za každý ověřený podpis. Zákon totiž pro převod nemovitých věcí požaduje zápis tohoto převodu do katastru nemovitostí, jinak je převod neplatný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.