Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před pozemkem - k rekreaci - je cesta, která je v katastru nemovitostí vedena jako můj majetek, zemědělský půdní fond, nejsou evidována žádná omezení. Cesta byla vždy používána k příjezdu k ostatním nemovitostem. Předpokládám, že s nějakou změnou v legislativě byla daň z nemovitosti nově vyměřena mně, jako vlastníkovi. V této souvislosti mě zajímá:

1) Existuje nějaký doporučeníhodný postup, jak využít svého vlastnického práva (pronájem obci, apod.), když jsem povinen hradit daň z nemovitosti?
2) Pokud v evidenci katastru nemovitosti není zapsané věcné břemeno (na používání pro přístup k ostatním nemovitostem), mám právo s pozemkem nakládat dle svého uvážení (např. jej oplotit)?
3) Která právní úprava tuto problematiku řeší - abych se dozvěděl více?
Předem děkuji. Jakub

ODPOVĚĎ:
V tomto případě bych doporučovala započít jednání s osobami, které cestu využívají k příjezdu ke svým nemovitostem a zřídit jim úplatně věcné břemeno průjezdu či příjezdu k nemovitostem. Sice máte právo se svým pozemkem naložit dle Vašeho uvážení, tedy jej i oplotit, nicméně pokud je tento pozemek jedinou přístupovou cestou k dalším nemovitostem a je jako cesta již delší dobu užíván, tak byste oplocením pravděpodobně vyvolal soudní spory o zřízení věcného břemene a ve svém důsledku byste byl nucen oplocení zrušit, uhradit v případě soudního sporu soudní poplatky a soud by věcné břemeno zřídil soudním rozhodnutím. Proto bych doporučovala pokusit se započít jednání ke zřízení věcného břemene smluvně a za úplatu, pokud by na toto nikdo z uživatelů cesty nereflektoval, nezbylo by Vám, než jim nechat zřídit věcné břemeno za úplatu soudně.
Tuto problematiku řeší zákon č. 89/2012 Sb. , Občanský zákoník, § 1257 až §1308.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.