Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Co mohu dělat, když jsem se stal vlastníkem bytu a chaty darováním od rodičů, kde oni mají věcná břemena užívání. Problém nastal 03/2018-03/2019, kdy je mi zakazováno přijet do bytu kde matka žije a já tam mám trvalé bydliště. Navíc platím 2/3 všeho. Bydlím tedy na chatě se svojí přítelkyní, kde také vše platím. Navíc umožňuji pobyt, když neohlášeně přijedou se rekreovat.

Bohužel v naší nepřítomnosti matka ničí naše věci, zahrádku a vyhrožuje mně i mé přítelkyni a to písemně každý večer na telefon. Neustále mluví o tom že vše je její a mi nebudeme nic používat a ať jdeme jinam do nájmu. Snaží se mi rozhádat i rodinu, se kterou se už sama rozhádala. Také od ní obdrželi nějaké výhrůžky. Problém je to dlouhý a zamotaný to chápu. Jen bych chtěl vědět zda mohu z těchto důvodů soudně zažádat o zrušení věcného břemene na chatu, s tím že byt jim vrátím zpět do jejich vlastnictví.
Případně je možné zrušit věcné břemeno doživotního užívání bytu, pokud jsem omezován na svém vlastnickém právu tím, že nemám přístup do své vlastní nemovitosti?
Děkuji mockrát. Lukáš

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě můžete soudně žádat zrušení věcného břemene, neboť není evidentně užíváno řádně a oprávněný z věcného břemene jedná proti dobrým mravům a věcné břemeno zneužívá. Pokud jsou nemovitosti ve Vašem vlastnictví, sice se musíte chovat tak, abyste neznemožňoval oprávněným z věcného břemene toto břemeno užívat, nicméně zase oprávnění z věcného břemene Vám nesmí bránit v realizaci Vašeho vlastnického práva - tedy Vás do bytu nepustit nebo ničit Váš majetek.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Osoba oprávněná věcným břemenem, služebností zakazuje vstup do nemovitosti zatížené věcným břemenem, služebností - jak postupovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.