Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím s manželem u mých rodičů ve dvoupatrovém domě. Já a manžel jsme si vzali na opravu tohoto domu hypotéku. Dům mají zatím ve společném
vlastnictví rodiče, ale chtěli by ho přepsat na nás. Kvůli hypotéce však v katastru nemovitostí nemůžeme uvést rodiče jako věcné břemeno. Čím lze věcné břemeno nahradit? Na internetu jsem se dočetla o smlouvě o doživotním užívání, to je samozřejmost.

Ale také jsem četla, že lze na nás převést jen 90 % nemovitosti s tím, že 10 % zůstane rodičům, aby měli spolurozhodovací právo a aby nebylo možné bez jejich souhlasu dům prodat. Lze to vyřešit takto? Případně může to přinést v budoucnu nějaká úskalí? Máme mezi sebou dobré vztahy, jde nám spíš o to, že oproti věcnému břemenu nemá smlouva takovou váhu a my bychom chtěli, aby rodiče měli tak nějak "větší" záruku. Děkuji za odpověď. S pozdravem Petra

 

ODPOVĚĎ:
Ano, je pravda, že kvůli zástavnímu právu věcné břemeno zřídíte pouze se souhlasem banky. Pokud s tím banka nesouhlasí, jedinou možností je ponechat nějaký spoluvlastnický podíl rodičům. Je ovšem otázkou, zda to také nebude pro banku problém. Jinou možnost ale nemáte, pokud chcete dát rodičům nějakou jistotu. Pokud byste sepsali mezi sebou smlouvu o doživotním užívání, kterou nemůžete vložit do katastru nemovitostí, tak jim to fakticky žádnou záruku neposkytuje.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jakou smlouvou je možné nahradit smlouvu o zřízení věcného břemene na katastr nemovitostí ČR?
  • Je možné zřídit služebnost na byt, dům, nemovitost s hypotékou od banky?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.