Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně nemovitosti: Bydlíme s manželem u jeho rodičů v domě a ještě tady bydlí rodiče manželovy maminky. Z nemovitosti jsem s manželem vyplatila bratra maminky manžela (strýce), který vlastnil 1/4. Dům má tři patra každé patro je samostatné pro život každé z rodin. Maminka manžela vlastní 1/2 domu, její manžel 1/4 a my s manželem jako SJM zbytek 1/4.

Maminka manžela dostala 1/2 darem od svého otce, který tu žije. Bylo zřízeno i věcné břemeno užívání pro jejího otce. Mé dotazy: My jsme si svoji 1/4 koupili od toho bratra (strýce) tudíž se na nás vztahuje věcné břemeno užívání a vše co je ve smlouvě břemene uvedeno? Vztahuje se na nás i darovací smlouva, kterou podepsala maminka manžela svému otci, který ji daroval 1/2? Darovací smlouva a smlouva o věcném břemeni je každá samostatně nebo se spojují? Je možné se nějak bránit otci maminky (dědovi), který má zde věcné břemeno, aby nás v našem bydlení neomezoval. Zůstali jsme v domě jen já s manželem, rodiče manžela to vzdali a odstěhovali se. Otec maminky manžela stále vyhrožoval odebráním daru pro nevděk i když se o něj starali, je mu 81 roku a je senilní. Děkuji, kdyby byl dotaz komplikovaný zašlu podklady. Děkuji Jitka

ODPOVĚĎ:
Pokud dotaz dobře chápu, tážete se, zda jste v důsledku koupě 1/4 nemovitosti od strýce povinnými z věcného břemene ve prospěch oprávněného - dědy. Ano, jste, jelikož nastupujete do všech práv a povinností původního majitele.
Darovací smlouva se na vás nijak nevztahuje, vy jste nebyli obdarovaní, proto vám nikdo nemůže vyhrožovat odebráním daru. Osoba, která má zřízeno věcné břemeno, je povinna ho užívat tak, aby neomezovala ostatní obyvatele domu a stejně tak ostatní obyvatelé jsou povinni respektovat věcné břemeno. Pokud k omezování dochází, nezbývá, než se obrátit na soud, resp. zvážit zrušení věcného břemene soudně a prokazovat, že děda věcné břemeno zneužívá takovým způsobem, že Vám znemožňuje realizovat vaše vlastnické právo.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Osoba s věcným břemenem dovolila jiné osobě bydlet v nemovitosti - může to udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.