Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V 90. letech byla v obci Poláky založena v bývalém sadu chatová osada s jedinou přístupovou cestou v délce asi 200 m, kterou vlastnila obec. Všechno ostatní jsou jen travnaté pozemky, které si chataři na svých pozemcích upravili jako přístupové cesty k chatám.

Od roku 2005 vzniklo sdružení některých chatařů, kterým obec prodala cestu bez jakéhokoli omezení a bez vědomí všech ostatních uživatelů a oni různými omezeními jako je dopravní značka ZÁKAZ VJEZDU a nyní i závora vymáhají od všech ostatních poplatky za vstup. Mají na to právo, nás nepustit na naše pozemky a jak je to prosím s údržbou. Toto vše se děje pouze rozhodnutím jejich usnesení, bez toho aby se účastnili i ostatní vlastníci pozemků a pouze nás vyrozumí kolik máme platit za vstupenku. Letos (2018) je to 500 Kč/rok. Jsem důchodce a mám problém se získáváním informací, proto Vám moc děkuji za odpověď. Libuše.

ODPOVĚĎ:

Dle znění Vašeho dotazu je postup sdružení chatařů přinejmenším zvláštní.

Z dotazu usuzuji, že předmětná příjezdová cesta je účelovou komunikací dle § 7 zákona o pozemních komunikacích. Podle tohoto ustanovení platí, že účelovou komunikací je:

  • pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků (předpokládám, že ve Vámi popsaném případě se jedná právě o tuto účelovou komunikaci),
  • pozemní komunikace v uzavřeném prostoru nebo objektu, která slouží potřebě vlastníka nebo provozovatele uzavřeného prostoru nebo objektu; tato účelová komunikace není přístupná veřejně, ale v rozsahu a způsobem, který stanoví vlastník nebo provozovatel uzavřeného prostoru nebo objektu.

V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný silniční správní úřad (městský úřad) a dotazem zde ověřit, zda se v tomto případě skutečně jedná o účelovou komunikaci. Ve své odpovědi budu dále předpokládat, že se o účelovou komunikaci skutečně jedná (což je pravděpodobné).

Pro vyřešení Vámi popsané situace je klíčový § 19/1 zákona o pozemních komunikacích, který upravuje tzv. právo obecného užívání pozemních komunikací (vztahující se rovněž na účelové komunikace). Dle tohoto ustanovení smí každý užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny. Každý takový uživatel pozemní komunikace se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace.

Shora zmíněné ustanovení zákona o pozemních komunikacích tak umožňuje každému vlastníkovi chaty, resp. rovněž komukoli jinému, aby bezplatně užíval předmětnou příjezdovou cestu k obvyklým účelům (tedy typicky k příjezdu ke svému pozemku či chatě), v čemž mu nemůže být bráněno.

Je-li užívání předmětné příjezdové cesty zpoplatňováno (či jinak znemožňováno či ztěžováno), mohlo by se jednat o porušení zákona o pozemních komunikacích. Doporučuji Vám se proto obrátit na místně příslušný silniční správní úřad (městský úřad) s podnětem k prošetření postupu sdružení chatařů, resp. s žádostí o zjednání nápravy (tento podnět je vhodné doplnit fotodokumentací).

I obecné užívání účelových komunikací může být omezeno, ovšem vždy způsobem, který je dovolen platnou právní úpravou. Konkrétně dle § 7/1 zákona o pozemních komunikacích může příslušný silniční správní úřad na žádost vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie ČR upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka. Z Vašeho dotazu nicméně nevyplývá, že by sdružení chatařů omezilo užívání příjezdové cesty právě tímto způsobem. Pokud sdružení chatařů skutečně nepostupovalo dle platné právní úpravy, byla instalace dopravní značky a závory neoprávněná (i tuto skutečnost je samozřejmě vhodné zdokumentovat a zmínit v podnětu k silničnímu správnímu úřadu).

Vámi popsaná situace by byla řešitelná samozřejmě i prostředky soukromého práva, a to uzavřením smlouvy o zřízení nezbytné cesty či služebnosti (věcného břemene). Zřízení nezbytné cesty či služebnosti by však ve smlouvě mohlo být podmíněno zaplacením určité částky, což by odporovalo právu obecného užívání (které je bezúplatné) dle zákona o pozemních komunikacích (jak uvádím výše). Pokud by se nepodařilo uzavřít smlouvu o zřízení nezbytné cesty či služebnosti smluvně, bylo by možné se v této věci obrátit s žalobou na soud.

V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný silniční správní úřad a nastalou situaci s ním konzultovat (jedná se patrně o řešení nejrychlejší a nejefektivnější).

_______________________

Právní předpisy zmiňované v odpovědi:

zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích

 


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může soukromý majitel cesty k pozemkům dát k cestě značku zákaz vjezdu a závoru a mít požadavek nájmu, nájemného za užívání soukromé (do té doby veřejné obecní) cesty?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.