Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem spoluvlastníkem 1/3 pozemku v podhorské oblasti společně s bratrem a strýcem. Jedná se neplodnou půdu s náletovým lesem o výměře okolo 1000 m2 a zastavěná plocha a nádvoří o výměře 326 m2. Původně zde stála stodola. Strýc je majitelem příjezdové cesty k pozemku. Strýc chce od nás darování 1/3 na jeho vlastnictví, za to, že nám dá věcné břemeno na přístupovou cestu.

Strýc má v úmyslu na pozemku, který od nás odkoupí, (326 m2) zřídit parkoviště pro návštěvníky svého penzionu, který se nachází vedle pozemku. Jelikož je strýc podílovým vlastníkem tohoto pozemku, ptám se jestli máme já a bratr věcné právo na tu přístupovou stezku tak či tak? Pokud ano, jak je třeba postupovat, aby tento fakt byl zaveden do katastru nemovitostí. Pokud ne, tak chci vědět, jestli máme právo po něm požadovat "doplatek" za to, že chce oddělit tu cennější část pozemku, na které je možnost provádět stavební úpravy. Z celkového pozemku by nám zbyla po oddělení část s omezenou těžbou dřeva, ale jinak takřka bezcenná. Děkuji, Radka.

ODPOVĚĎ:
Právo používat přístupovou stezku s Vaším bratrem (automaticky) nemáte. Právo cesty se obecně váže k pozemku (proto jde o věcné právo), nikoli ke konkrétní osobě a zapisuje se do katastru nemovitostí. Z Vašeho dotazu vyplývá, že v katastru nemovitostí taková služebnost zapsána není, proto je nutné ji nejprve zřídit smlouvou o zřízení služebnosti stezky, ať už za úplatu či bezplatně.
Stanovení ceny za požadovanou část pozemku bude předmětem Vaší vzájemné domluvy. Pokud by strýc nechtěl na Vámi navrhovanou cenu přistoupit, bylo by vhodné nechat si udělat odhad na cenu předmětného stavebního pozemku a tímto poté při vyjednávání ceny argumentovat.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Využívání cenné části pozemku ve spoluvlastnictvím jedním spolumajitelem a doplatek za to
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.