Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Po smrti otce jsem se s bratrem stala majitelkou 1/2 domu, matka tam má věcné břemeno doživotního užívání. Osobně v domě trvalě nebydlím. Došlo k určitým neshodám a já jsem požádala matku o to, aby mi nechala udělat klíč od domu, abych mohla kdykoliv přijet. To mi matka odepřela se slovy, že mám smůlu, protože domácnost je její.

Jedinou mou možnosti prý tedy je vlézt tam přes garáž a dostat se max na půdu. Chci se tedy zeptat: Mám nárok na klíče od domu? A jak postupovat, pokud mi matka neumožní klíč dát a nepustí mě do domu? Je možné využít služeb Policie ke zřízení vstupu do nemovitosti ve spoluvlastnictví? Mohu se do svého domu "vloupat" se zámečníkem? Děkuji mnohokrát. Marie

ODPOVĚĎ:
Jste spoluvlastníkem nemovitosti a máte tedy právo na klíče. Pokud Vám je odmítají vydat, můžete i vyměnit zámek, neboť vlastnické právo je silnější než užívací právo z titulu věcného břemene. Pokud matka Vaše právo dobrovolně nepochopí a nebude respektovat, můžete zámek vyměnit. Teoreticky se můžete domáhat i zrušení věcného břemene, pokud by se matka chovala tak, že by Vám úplně znemožňovala realizaci Vašeho vlastnického práva.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Osoba s věcným břemenem zakazuje vstup do nemovitosti majiteli, spolumajiteli, spoluvlastníkovi
  • Právo spolumatejitele nemovitosti na klíče a vstup do bytu, domu, nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.