Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v rodinném domě společně s rodiči a bratrem. Dům je můj, rodiče mi ho v 2010 darovali, bratr dostal polnosti, cca 23 ha. Bratr je alkoholik, který nám dělá ze života peklo. Práci v současnosti nemá, krade nám peníze, vykrádá mi dům, řve, vyhrožuje a rozbíjí mi věci v domě. Rodiče jsou staří, matka 78 a otec 83, bojí se ho.

Za poslední 3 měsíce byl dvakrát na záchytce, jednou si na sebe policii dokonce zavolal sám, aby ho tam odvezla. Nyní je v psychiatrické léčebně, kam nastoupil dobrovolně. Letos (2017) už po druhé. Problém je, že má v domě věcné břemeno trvalého užívání a trvalý pobyt. Můj dotaz tedy je, co mohu udělat, abych ho dostal z domu a neměl nárok tam bydlet? Mohu mu nějak zrušit věcné břemeno a trvalý pobyt? Děkuji, Bohdan.

ODPOVĚĎ:
V daném případě máte dvě možnosti. Věcné břemeno můžete zrušit buď dohodou s bratrem - tj. písemnou smlouvou o zrušení věcného břemene nebo podat k soudu žalobu o zrušení věcného břemene. Tato varianta je ve Vašem případě jistě pravděpodobnější, nicméně za situace, kdy je dostatek důkazů na to, jak se bratr hrubě chová, se dá očekávat, že žaloba o zrušení věcného břemene soudem bude úspěšná. Proto doporučuji dobře dokumentovat jeho chování, pokud někoho ohrožuje či vyhrožuje, volat policii, požadovat zápisy z výjezdů a vše doložit k žalobě.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení věcného břemene z důvodu nevhodného chování oprávněné osoby - agresivita, krádeže majetku v bytě, domě, nemovistosti
  • Zrušení služebnosti - agresivita, krádeže peněz v bytě, domě, nemovitosti oprávněnou osobou
  • Osoba s věcným břemenem krade v domě - zrušení věcného břemene zatěžujícím majitele nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.