Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v areálu, kde máme ve vlastnictví veškeré pozemní komunikace, areál je uzavřený, oplocený. Jsou tu haly, kde má jedna firma živočišnou výrobu. Kamkoliv vstoupí, jsou na cizím pozemku. Tyto haly mají elektrickou přípojku udělanou tak, že veškeré jističe, pojistky, apod. jsou na našem pozemku, resp. v na naší zdi, která je za plotem nebo případně v uzavřené místnosti, kde jsou hlavní rozvaděče na naše další objekty.

Vzhledem k tomu, že tu rekonstruujeme, podařilo se nám omylem (plány k areálu neexistují) překopnout kabel, který vyhodil pojistky a živočišná výroba jim přestala fungovat. Kabel nebyl označený v zemi, nebyl ani ve správné hloubce, nebyl náš, ale vede přes náš pozemek. Dostali jsme výhrůžky, že v případě, kdyby výpadek trval déle, bude to velká škoda, kterou nám dají k úhradě. Tudiž jsme se rozhodli a poslali jim dopis, kde je žádáme, aby si veškerou svoji elektroinstalaci zařídili tak, aby ji měli na svých pozemcích, halách, resp. tam, kde je k tomu přístup, ať si to zdokumentují a že jsme ochotni jim umožnit podkop pod silnicí. Tím pádem, veškeré jejich jističe a pojistky na našich pozemcích budou přesunuty a nebudeme se o to muset starat. Obratem jsme dostali odpověď, že nás žádají o přístup ke všem jejich jističům a elektrickému příslušenství, na našich pozemcích, aby mohli provádět odpočty elektřiny, dále aby mohli reagovat  v případě výpadku, apod. a že pokud se bude výpadek opakovat, budou nám to dávat k úhradě, pokud jim nezajistíme ihned možnost "nahození" jističe a pojistek na našem pozemku, za plotem. Dále uvedli, že podkop nepřipadá v úvahu, je drahý a že to chtějí řešit převěsy přes naše cesty. Jenže v tomto případě zase omezí nás, protože to nebude vypadat nijak pěkně a bude to muset být v určité výšce, abychom tam projeli s traktory, valníky, jeřáby, apod. a bude nás to velmi omezovat. Rád bych se tedy zeptal, zda
- mají právo po nás požadovat 24/7 přístup na jističe a pojistky k jejich halám, které jsou na našich pozemcích a my jim musíme vyhovět?
- máme právo trvat na tom, aby situaci řešili podkopem, protože - už takhle nás omezují a v případě převěsu se nic nezmění a zase budeme omezováni
- co by se stalo, kdybychom překopli kabel, který není náš, vede na našem pozemku a je např. k jedné z hal a dojde tam k nějaké újmě. Mají právo na to po nás chtít fin. odškodnění, když tam defakto ten kabel nemá co dělat?
- nemělo by to být tak, že pokud mají živočišnou výrobu ohodnocenou na XX mil. Kč, tak by si měli tyto náležitosti zařídit sami?
- v případě, že odjedeme na dovolenou, něco se stane, budou se k nám defacto muset "vloupat", aby si tyto věci opravili. Mají na to právo?
Podotýkám, že nemají žádná věcná břemena na tyto věci (kabely, jističe, schránky, ad), ani jiné nájemní smlouvy. Pouze by se dalo usuzovat, že silnice po které se jezdí je brána jako soukromá účelová. Veškeré práce děláme na základě stavebního povolení, není to tedy nic nelegálního. Děkuji Oldřich.

ODPOVĚĎ:
Pokud je vedení vedeno na Vašich nemovitostech bez řádného zakreslení a případně zřízení věcného břemene, nemáte povinnost nikoho k vedení pouštět. Je ale pravda, že kdyby tímto Vaším postupem vznikla škoda - tj. že je nepustíte za účelem nutné opravy - odpovídáte za škodu takto vzniklou - požár, apod...
V daném případě je třeba zkoumat, zda je možné a efektivní, aby situaci s vedením vyřešili právě Vámi uváděným podkopem. V této věci by bylo vhodné oslovit i znalce, který by se k tomu vyjádřil. Pokud by bylo zjištěno, že podkop je ideální řešení, můžete se u soudu domáhat povinnosti odstranění vedení z Vašich nemovitostí.
Pokud překopnete kabel, o kterém jste nevěděli, že tam vůbec je, za škodu určitě neodpovídáte a nemáte povinnost nic na své náklady opravovat. Ale jak výše uvedeno, pokud byste je nepustili k opravě a vznikl by tak např. požár nebo uhynula zvířata, odpovědnosti se nevyhnete.  Bylo by tedy  vhodné situaci řešit co nejdříve, abyste se nedostali do situace, kdy budete stále u soudu. Takže napřed prostřednictvím znalce zjistit, zda by byl podkop vhodný, pokud ano, žalovat odstranění kabelů, pokud ne, navrhnout věcné břemeno se řádným zakreslením vedení a zejména s požadavkem úplatnosti tohoto věcného břemene.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.