Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Likvidace spolku: v minulosti jsem byla součástí výboru spolku. Z této pozice jsem odstoupila a nyní již nejsem jejím členem. Nový předseda spolku bohužel nereagoval na výzvy soudu o změně sídla a spolek byl uveden do likvidace s likvidátorem pověřeným soudem, jelikož předseda nebyl kontaktní.

V současné době jsem si vědoma, že spolku za mého předsednictví vznikly závazky, které nebyly za působení nového předsedy zaplaceny. Likvidace je nyní ve stadiu zveřejnění v obchodním věstníku a čeká se na uveřejnění pohledávek věřitelů. Chci se zeptat, zda je pro mne lepší čekat na zveřejnění pohledávek věřitelů či věřitele mám sama oslovit již nyní a pohledávky uhradit? Jde mi o to, že dle nového občanského zákoníku soud bude zkoumat mou odpovědnost za dluhy vzniklé při mém předsednictví a nerada bych se dostala do problémů. Závazky bych zaplatila ze svého, za výkon funkce jsem žádnou odměnu nedostávala. Děkuji, Milada

ODPOVĚĎ:
Pokud spolku vznikly za Vašeho působení závazky, není ještě důvod, abyste tyto závazky hradila ze svého. Byla byste povinna je hradit až v případě, pokud by bylo zjištěno, že tyto závazky jste způsobila vědomě a svým vlastním pochybením. Určitě vyčkejte na přihlášky všech pohledávek a na situaci, jak se s nimi v rámci likvidace spolek vypořádá sám, nyní není žádný důvod pro to, abyste cokoliv jako fyzická osoba hradila. Na případné rozhodnutí o hrazení je stále dost času, minimálně do okamžiku, než likvidátor spočítá všechna aktiva a pasiva a bude se rozhodovat, co dál - zda podá návrh na insolvenci, apod.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Platí členové výboru spolku dluhy věřitelům spolku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.