Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Soused - vlastník bytu nad námi pronajímá svůj bytu Ukrajincům. Ti nás již 3x vytopili. Byt nemá opravený odtok z pračky, hadice ústí do vany přivázaná k baterii. Obklady na WC a v koupelně se uvolnily, nadzvedla se podlaha v chodbě. Pojišťovna uhradila cca 19 tis. Kč. Nabízela jsem mu, že zaplatím opravy odpadu. Vlastník to nechce. To ale není ten hlavní problém.

To je jen nástin soužití v domě. Nejhorší je, že tito jeho podnájemci přinesli s sebou štěnice. Již v květnu 2018 byl proveden první postřik, nyní jsou zde opět - další postřik byl 26.2.2019 a 13.3.2019 opět jedovatý postřik. Pálí mně oči a pokašlávám z toho. Bojím se, abych neměla astma. První postřik 4000 Kč jsem hradila ze svého, další postřiky již hradí SVJ. Soused nechce zaplatit, ale o to taky nejde. Otázkou je, jak docílit toho, aby za toho, kdo tady nebydlí a byt pronajímá, nestrpěli újmu ostatní lidé? Jde s tím něco dělat??? a třeba jej soudně přinutit, aby byt prodal? Domnívám se, že když tu bude trvale bydlet někdo jiný, tak zřejmě nebude docházet k opětovnému výskytu štěnic a k trvalému a opakovanému poškození mého zdraví. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel vlastnického práva nikoho zbavit nemůžete. Jedinou obranou je opakovaně kontaktovat hygienu a nejlépe podat k soudu civilní žalobu - tzv. sousedskou žalobu, kterou se budete domáhat, aby se vlastník bytu zdržel všeho, čím Vás nad míru přiměřenou místním poměrům obtěžuje a případně jej žalovat také o náhradu Vám způsobené škody. Pokud by i přes vydání civilního rozsudku pokračoval v obtěžování, může tím páchat trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a pak byste již mohli kontaktovat Policii a vlastník bytu by tak čelil trestnímu stíhání.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Náhrada škody způsobená nájemníky v horním bytě - opakované vytopení vodou, zamoření štěnicemi ad.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.