Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme starší dům, 2 bytové jednotky, my bydlíme v přízemí. Soused v horním patře rekonstruuje byt, při vložkování komínu (04/2018), nám udělali jím pozvaní kominíci ve zdi menší otvor a měli jsme všude plno sazí. Museli jsme dát PC, fotoaparát na odborné vyčištění a provést celkový úklid.

Škodu jsme si ale v tom zmatku nenafotili a nyní s námi kominická firma téměř nekomunikuje, ba naopak, dala nám najevo, že je to naše vina, kdy jsme měli údajně mít v místě poškození zdi, přidělanou knihovnu hmožděnkou, která se měla uvolnit (přitom se ale vůbec nehne). Nevím, jak tento problém začít rozmotávat a kam se obrátit a také nevím, jestli nám nepoškodili vložku v komínu. Děkuji za odpověď. Hynek.

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o poškození vložky komínu, doporučuji si pozvat odborníka, který by posoudil případné poškození. Pokud skutečně došlo k poškození, budete oprávnění požadovat opravu, případně zaplacení náhrady škody.
I v případě vzniku otvoru jste oprávněni požadovat náhradu škody, zejm. za vyčištění elektroniky. Zde budete muset prokázat, že k pochybení došlo na straně kominíků, což bude nejspíše patrné, pokud otvor nebude odpovídat zachycení knihovny.
Pokud však firma Vaše nároky odmítá, bude nutné podat žalobu k soudu, kde budete muset pochybení kominické firmy prokázat. Je třeba upozornit, že konečné posouzení oprávněnosti Vašeho požadavku bude záviset pouze na uvážení soudu, kdy neúspěšná strana hradí protistraně také náklady soudního řízení. V případě soudního sporu doporučuji využít služeb advokáta.
Seznam advokátů naleznete zde: www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Náhrada škody způsobené firmou vložkující komíny
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.