Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Momentálně řeším problém se špatně položenou podlahou v bytě - nevyhovující kročejová izolace - dokázáno měřením kročejové neprůzvučnosti (63,6 dB) a zajímá mě zda:

1. Byt, do kterého se chci přestěhovat, abych utekla od sousedů se špatnou podlahou a jehož jsem vlastníkem, dlouhodobě pronajímám, mohu žádat od sousedů i ušlý zisk?
2. Je možné tuto skrytou vadu mého bytu procentuálně vyčíslit a žádat náhradu škody v penězích? Jaká musí být specializace soudního znalce oprávněného k vypočítání takového odhadu? Hledala jsem a nenašla jsem nikoho kdo takový odhad dělá.
Děkuji, Sandra.

ODPOVĚĎ:
Přestože v rámci svého dotazu vznášíte dvě otázky, je možné odpovědět na obě současně, jelikož jak ušlý zisk, tak snížení hodnoty bytu představují majetkovou újmu, tzn. škodu na Vaší straně (§ 2952 občanského zákoníku).
Dle § 1013/1 občanského zákoníku je vlastník (zde Vaši sousedé) povinen se zdržet všeho, co působí, že (mimo jiné) hluk a otřesy vnikají na pozemek (resp. do bytu) jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku (resp. bytu).
Pokud člověk poruší svou zákonnou povinnost (například tedy povinnost dle § 1013/1 občanského zákoníku) a jinému z toho důvodu vznikne škoda, odpovídá za takovou škodu a je povinen ji poškozenému nahradit (§ 2910 občanského zákoníku).
I přes shora uvedené se domnívám, že po svých sousedech se nemůžete s úspěchem domáhat ani náhrady ušlého zisku, ani náhrady za snížení hodnoty Vašeho bytu.
Ušlý zisk by bylo možné po Vašich sousedech vymáhat pouze v případě, že by byla nadměrná hlučnost jedinou (či převažující) příčinou toho, že ukončíte nájem svého druhého bytu a sama se do něj nastěhujete. Tak tomu ovšem není, neboť zvýšená hlučnost Vašich sousedů sama o sobě Vaše přestěhování do druhého bytu nezapříčiní. Rozhodující příčinou je v tomto ohledu Vaše rozhodnutí, tzn. že tzv. řetězec příčinné souvislosti mezi protiprávním počínáním Vašich sousedů a ušlým ziskem je přerušen (což je důvodem pro to, aby odpovědnost Vašich sousedů za ušlý zisk nevznikla).
Co se týče snížení hodnoty Vašeho bytu, lze o vzniku škody na Vaší straně (tedy o poškození tohoto bytu) hovořit dost těžko. Stavebně-technický stav Vašeho bytu totiž zůstal nedotčen, došlo toliko ke vzniku situace, která zapříčiňuje menší komfort při jeho užívání. Vzhledem k tomu, že příčina menšího komfortu při užívání Vašeho bytu jsou Vaši sousedé, je vhodnější se po nich domáhat (a to případně i soudně) toho, aby svého závadného chování zanechali, čímž bude obnoven dřívější komfort při užívání bytu a „škoda“ na tomto bytu tak bude odstraněna.
Pokud byste chtěla i přesto znalecky stanovit snížení hodnoty Vašeho bytu, resp. v penězích vyjádřit, o kolik se snížila hodnota Vašeho bytu v důsledku jeho méně komfortního užívání, doporučuji Vám se obrátit na znalce v oboru „ekonomika“ a v odvětví „ceny a odhady“. Seznam znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm
Závěrem své odpovědi dodávám, že na Vámi popsaný případ lze z právního hlediska nahlížet různými způsoby, je proto dost dobře možné, že se setkáte rovněž s odlišnými právními názory na tuto problematiku.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpovědnost za nemožnost pronájmu bytu kvůli kročejovému hluku a náhrada škody
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.