Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1997 jsem jako spolujezdec utrpěla poranění čelisti a zubů - dvojitá fraktura čelisti, úplná ztráta 3 zubů vč. části kosti pod nimi (kvůli tomu nemožnost implantátů). Ostatní zuby zasazeny zpět a fixovány, poté 1 rok docházení k zubnímu lékaři. Od 1998 snímatelná protéza (3 zuby - 3. -5. zub vpravo dole). Na viníka nehody nepodáno trestní oznámení.

2017 na dentální klinice nabídnuta možnost doplnění chybějící části čelisti (štěp s kostní moučkou, v případě uchycení po roce možnost implantátů – základní předběžná cena 120.000 Kč). Časem zhoršení stavu zpět zasazených zubů (1-3 dole - vystupování, velmi výrazná změna barvy). Dosud řešeno bělením u lékaře, výsledek na měsíc. Přemýšlím o nasazení korunek na tyto přední zuby. Celý spodní chrup mám v 38 letech velmi neestetický. Ráda bych se zeptala, zda můžu po tak dlouhé době žádat na viníkovi nehody (r. 1997, bohužel dříve možnost doplnění kosti neexistovala a zuby se výrazně začaly horšit v posledních letech - v důsledku zasazování zubů zpět) uhrazení alespoň částečných nákladů u zubního lékaře? Doposud mi nikdy nic neplatil. 2002 rozchod.

ODPOVĚĎ:
Vymahatelnost Vašeho práva na náhradu škody je výrazně ovlivněna značným časovým odstupem od okamžiku, kdy jste škodu na zdraví utrpěla.
Dle § 106/1 a 2 Občanského zákoníku (účinného do 31. 12. 2013) seprávo na náhradu škody na zdraví promlčelo za dva roky ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni odpovídal.
V souvislosti se škodou na zdraví měl poškozený dle § 449/1 Občanského zákoníku rovněž právo na náhradu jím účelně vynaložených nákladů spojených s léčením. Toto právo poškozeného je v současné době zakotveno v § 2960 občanského zákoníku (účinného od 1. 1. 2014).
Je tedy velmi pravděpodobné, že Vaše právo na náhradu škody na zdraví (včetně práva na náhradu nákladů spojených s léčením) je již dlouhou dobu promlčeno. Skutečnost, že se právo promlčelo, však neznamená, že by toto právo zaniklo. Promlčené právo nadále existuje a je i soudně vymahatelné. Vymahatelnost promlčeného práva je však v důsledku promlčení oslabena, a to tak, že pokud škůdce vznese tzv. námitku promlčení, nebude vymáhané právo soudem přiznáno (§ 100/1 Občanského zákoníku a § 610/1 občanského zákoníku).
Ve Vašem případě by tudíž bylo nezbytné argumentovat tak, aby soud Vaše právo vyhodnotil jako dosud nepromlčené. Za tímto účelem by bylo možné tvrdit, že Váš zdravotní stav (ovlivněný utrpěným úrazem) se ustálil až v nedávné době, tzn. že až od té chvíle bylo možné hovořit o vzniku škody na zdraví. Dále byste mohla tvrdit, že kostní štěp je novou metodou, která jako jediná může definitivně odstranit následky utrpěného úrazu (tzn. že cena této léčebné metody představuje účelně vynaložený náklad spojený s Vaší léčbou).
Je však pravdou, že shora uvedené argumenty mohou být poměrně snadno vyvráceny. Především není ani zdaleka jisté, zda se Váš zdravotní stav ustálil až v nedávné době (nepříznivý vývoj Vašeho chrupu souvisí v současné době s předchozími léčebnými pokusy). Skutečnost, že již od roku 1998 používáte (resp. jste donedávna používala) snímatelnou zubní náhradu pak svědčí o tom, že kostní štěp není jedinou léčebnou metodou, která může Vaše potíže řešit.
Vaší šanci na úspěšné vymáhání náhrady škody na zdraví (resp. nákladů spojených s Vaším léčením) nehodnotím jako valnou. V každém případě můžete kontaktovat advokáta:
www.advokatikomora.cz
s jehož pomocí můžete připravit předžalobní výzvu, jejímž prostřednictvím uplatníte u škůdce své právo na odškodnění, resp. mu nabídnete uzavření dohody, na jejímž základě by se podílel na nákladech Vaší léčby. Nebude-li škůdce ochoten se s Vámi dohodnout, resp. Vás dobrovolně odškodnit, můžete ho upozornit na své odhodlání řešit věc soudní cestou. S advokátem se následně můžete dohodnout, zda budete žalobu skutečně podávat (jelikož vítězství v soudním sporu bude ve Vašem případě značně nejisté) nebo zda bude výzva prvním a také posledním pokusem k získání odškodnění.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nárok na zaplacení škody na zdraví způsobené viníkem dopravní nehohody - trvalé poškození čelisti a zubů
  • Zaplacení čelistní chirurgie viníkem dopravní nehody způsobivším trvalé poškození čelistí a zubů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.